Tänk på detta innan du lånar pengar

december 1, 2021
Av admin

I samarbete med omdomesstalle.se

När man behöver genomföra ett större köp, men inte har tid att spara ihop pengarna till det man ska köpa, kan man ta ett lån. Det kan handla om att man exempelvis vill köpa ett hus, en bil eller ett annat fordon. En del kan ta lån av vänner eller släktingar, man de allra flesta tar lån hos banken eller ett annat företag som är långivare. För att jämföra olika lån som långivarna erbjuder kan du besöka OmdömesStälle. Det är viktigt att jämföra olika långivare genom att läsa recensioner om dem, för att få det bästa och mest fördelaktiga lånet för dig. Om du behöver ta ett lån vill långivaren dock vara söker på att du kan betala tillbaka det. Därför behöver du ansöka om lån och få det beviljat av långivaren innan du får pengarna.

Ränta

När du ska betala tillbaka lånet, eller amortera som det också kallas, behöver du inte bara betala tillbaka själva lånet. Du behöver också betala ränta, som är kostnaden för att få låna pengarna. Räntan anges ofta som en procentsats av pengarna du lånat. Om räntan exempelvis är fem procent får du betala tillbaka själva lånet, plus fem procent av kostnaden för lånet. Olika långivare erbjuder olika räntesatser på sina lån. De beror bland annat på hur stort lånet är eller hur stor möjlighet du har att betala tillbaka det.

Kan jag få ett lån?

Huruvida du kan få ett lån eller inte beror på din kreditvärdighet, det vill säga hur stor sannolikhet det är att du kan betala tillbaka det. Denna beror bland annat på din inkomst, och om du har några andra lån eller betalningsanmärkningar. Olika långivare har olika höga krav på låntagarnas kreditvärdighet. Om du inte kan få lån hos en vanlig bank finns det ibland alternativa långivare som kan vara villiga att ge dig ett lån.

Lämna en kommentar