Ränteavdrag på bolån

februari 24, 2022
Av admin
  • Ränteavdrag på bolån

Under livets gång så är det vanligt att man tar några lån, vissa mindre och vissa större lån. Ett av de största och vanligaste lånen som man brukar ta är bostadslån. Det är ett lån som man använder till att köpa en bostadsrätt, villa eller ett fritidshus. När man tar lån så ingår det räntor som skiljer sig beroende på vad man har för förutsättningar samt vilken långivare man har valt.

Privatpersoner har i sin tur rätt till ränteavdrag på sina lån vilket kan göra stor skillnad. Man vill helt enkelt ha ränteavdrag för att det kan göra så att man sparar en hel del pengar. Det kan låta för bra för att vara sant men ränteavdrag införskaffades för att fler skulle kunna låna och därmed köpa bostad.

Vad innebär då ränteavdrag på bolån?

Du som privatperson kan få upp till hela 30% i ränteavdrag på dina privata lån. Denna procent gäller för räntekostnader upp till 100 000 kronor. Skulle dina räntekostnader vara över 100 000 kr så kan man få ränteavdrag på 21 procent. Sammanfattningsvis så bestäms det vilken procent du får utefter hur mycket du har lånat samt vilken boränta du har. När man införskaffade ränteavdrag så var det på hela 50 procent men detta sänktes år 1990-1991. Det har även funnits påståenden som menar att sänkningen till och med bidragit till den stora finanskrisen som skedde på 90-talet.

Vilka lån kan man få ränteavdrag på?

Du kan faktiskt få ränteavdrag på de flesta stora lån som privatperson. Det enda lånet du inte kan få avdrag på är studielån. Exempel på lån där du kan få ränteavdrag utöver bolånet är billån eller andra större lån. Något som även är bra att veta är att om man är två stycken på ett bolån eller något annat större lån så kan man få avdrag på upp till 30 procent var. Det innebär att man då får avdrag på totalt 200 000 kr. Man får med andra ord 50 procent var när man är två stycken på ett bolån och ska ha ränteavdrag. Det går dock att ändra fördelningen hos banken ifall det är så att en partner betalar mer på lånet än den andra.

Hur gör jag för att få ränteavdrag på mitt bolån?

Då kommer den självklara frågan, hur gör man för att få ränteavdrag på sitt bolån? Det finns en del kriterier som man måste uppfylla för att få ränteavdrag. I grund och botten så är ränteavdraget en skattereduktion på ditt bolån. Du behöver därför ha betalt skatt för att detta ska göras. Det är även viktigt att du har betalat din ränta under taxeringsåret som din ansökan gäller. Slutligen så behöver man antingen vara den som är fullt betalningsansvarig för bolånet eller att man delar ansvaret med någon. Uppfyller man alla dessa ovanstående krav så behöver man inte skicka in någon ansökan eller göra något. Ränteavdrag sker automatiskt för de som uppfyller kriterierna.

Hur går processen till?

Det som händer när man uppfyller kraven för ränteavdrag är att din bank rapporterar till Skatteverket hur mycket ränta du har betalat under året. Man kan även se sitt egna räntebelopp förtryckt i deklarationen som man får. Precis som vanligt behöver man endast kontrollera uppgifterna i deklarationen och godkänna. När det är gjort så dras ränteavdragen automatiskt och betalas sedan ut i samband med skatteåterbäringen. Föredrar man att få det utbetalt varje månad istället så behöver man ansöka om skattejämkning. Kort och gott så innebär det att man betalar mindre skatt varje månad. Har man en hög boränta så kan det underlätta att skattejämka. Vill man ansöka om skattejämkning så behöver man fylla i en blankett hos Skatteverket och därmed meddelar Skatteverket arbetsgivaren att de ska dra mindre i skatt varje månad.

Källhänvisning:

Lämna en kommentar