ROT-avdrag när du ska lägga golv

mars 19, 2024
Av admin

Golvet i hemmet utgör en väldigt stor del av bostaden. Om golvet är i dåligt skick spelar det ingen roll hur snyggt och exklusivt resten av bostaden är inredd. Det första intrycket kommer ändå inte att bli optimalt. Genom att anlita en golvinstallatör kan du renovera det gamla golvet eller lägga ett helt nytt och till din hjälp har du ROT-avdraget.

Jämför hantverkare
Dorunner.se kan du samla in och jämföra offerter från massor av olika hantverkarfirmor med en enda ansökan. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna som lämnar offert eller inte.

Är du själv hantverkare och vill ansluta ditt företag till Dorunner och få flera kunder kan du göra det HÄR.

Vad är ROT-avdraget?

Enkelt förklarat kan man säga att ROT-avdraget är ett skatteavdrag som ger dig möjlighet att reducera den totala arbetskostnaden för golvläggningen med 30 %. Avdraget inkluderar inte kostnader för material, verktyg eller maskiner. Alla privatpersoner som uppfyller kraven för avdraget har 50.000 kronor att använda sig av. Avdraget förnyas varje år. Är ni flera i bostaden som uppfyller kraven kan ni med fördel använda er av bådas ROT-avdrag.

Krav för att kunna nyttja ROT-avdraget

För att du ska kunna använda dig av ROT-avdraget behöver du uppfylla nedanstående kritierier.

  • Golvläggningen ska utföras i en bostad som du äger
  • Företaget du anlitar måste inneha F-skatt
  • Arbetet måste ske inne i bostaden
  • Du måste ha betalat tillräckligt mycket skatt för att få avdraget tilldelat

Vem gör avdraget?

När du anlitar en hantverkare eller golvläggningsfirma är det företaget i fråga som hjälper dig med avdraget. Det betyder att du som kund inte behöver kontakta Skatteverket och ansöka om ROT-avdraget på egen hand. Det du däremot måste ha koll på är att du uppfyller villkoren och att du har avdrag kvar att använda dig av. ROT-avdraget och RUT-avdraget räknas på ett gemensamt belopp. Både RUT-avdrag och ROT-avdrag dras alltså från samma pott. Det enklaste och snabbaste sättet att kontrollera ditt avdrag är genom att kontakta Skatteverket i god tid. Se till att du gör detta innan du anlitar en golvläggare för ditt nya golv.

Lämna en kommentar