ROT-avdrag vid fönsterbyte

mars 20, 2024
Av admin

Är det dags att renovera dina fönster eller behöver du kanske göra ett komplett fönsterbyte? Om du bor i ett hus har du troligtvis redan blivit medveten om att det krävs en hel del underhåll. Fönsternas kvalitet och hållbarhet är avgörande för hur ditt hus kommer att upplevas, men täta och ordentliga fönster ligger också till grund för ett mer miljövänligt hus med låga energikostnader.

Många drar sig för att anlita en hantverkare när det är dags för ett fönsterbyte. Man vill helt enkelt spara pengar genom att göra arbetet själv. Att byta fönster på egen hand är fullt möjligt, men det kräver både tid och kunskap för att det ska bli rätt. Med en professionell och utbildad hantverkare kan du vara säker på att arbetet blir bra och med hjälp av ROT-avdraget kan du sänka dina kostnader för hantverkaren.

Jämför hantverkare
Dorunner.se kan du samla in och jämföra offerter från massor av olika hantverkarfirmor med en enda ansökan. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna som lämnar offert eller inte.

Är du själv hantverkare och vill ansluta ditt företag till Dorunner och få flera kunder kan du göra det HÄR.

Vad krävs för att få nyttja ROT-avdraget

Det finns flera krav som du eller tjänsten måste leva upp till för att kunna nyttja ROT-avdraget i samband med ett fönsterbyte.

  • Arbetet måste utföras i ett hus som du äger eller delvis äger
  • Du måste ha betalat tillräckligt mycket skatt
  • Hantverkaren eller företaget du anlitar måste vara registrerade för F-skatt

När kan ROT-avdraget inte nyttjas?

Det finns några tillfällen då du inte kan använda dig av ROT-avdraget, även om du uppfyller de villkor som är ovan nämnda. Du kommer till exempelvis inte att kunna använda ROT-avdraget om det är så att du bor i ett småhus som inte är minst 5 år gammalt. Du kan inte heller nyttja avdraget om du bor i en bostadsrätt, eftersom det då är din BRFs skyldighet.

Hur mycket avdrag ger ROT-avdraget?

Har du inte använt dig av ROT-avdraget tidigare kan det vara svårt att veta vad det är och hur man ska gå tillväga för att kunna ta del av lägre kostnader. Kort och gott kan man säga att ROT-avdraget är ett skatteavdrag som tilldelas alla privatpersoner som uppfyller villkoren för avdraget. Beloppet som tilldelas ligger på 50.000 kronor per person och per år. Beloppet förnyas således årligen.

Den totala reduceringen för att anlita en fönstermontör ligger på 30 %. Det betyder att du kommer att kunna minska det totala beloppet för arbetet med just denna procentsats. Observera att du bara kommer att kunna använda dig av avdraget på arbetskostnaden. Är det så att du har beställt in material i samband med ditt fönsterbyte eller om det har behövt hyras in maskiner är detta inget som är avdragsberättigat.

Vem sköter avdraget?

Det är hantverkare eller företaget som du anlitar som sköter hela kontakten med Skatteverket. När arbetet är utfört och med ett gott resultat får du en faktura som redan är reducerad och klar. Avdraget är således till för att förenkla det för människor att kunna anlita professionell hjälp där det behövs. Det enda du själv behöver göra är att säkerställa att det finns avdrag kvar att nyttja. Det kan du göra genom att kontakta Skatteverket för att se att du uppfyller villkoren.

Lämna en kommentar