Skatt i Sverige

mars 15, 2020
Av admin

Som svensk medborgare så går du med på att betala skatt till Sverige. Av lönen du tjänar så kommer du att betala en viss summa i skatt beroende på arbetsform och hur mycket du får i lön. Även vilka inkomstkällor du har kommer att påverka din skatt. Exempelvis så kan du ha en enskild firma vid sidan av ditt heltidsjobb.

Exempelvis så har arbetsgivare en egen avgift som arbetstagarna inte berörs av, förutom att den indirekt påverkar löntagarens lön efter skatt. Denna skatt kallas arbetsgivaravgift och är till för att arbetsgivare att betala för varje enskild arbetstagare. År 2023 så ligger den på 31,42%. Så du som arbetsgivare kommer att få betala mer än dina arbetstagare eftersom du har en avgift att betala för varje enskild arbetstagare.

Skärmklipp från skatteverkets hemsida

Kommunalskatt

Men det finns även skatter och avgifter som vi medborgare i Sverige har gemensamt. Kommunalskatter är en av dessa större skatter som vi alla är skyldiga att betala. Kommunalskatten ingår både skatt till kommunen och skatt till landstinget.

Har du en lön under 598 500 kronor så betalar du 29-35% i kommunalskatt utan extra statliga skatter. För att slippa bli skattskyldig så måste du tjäna under 22 208 per år. Om du har tjänat under det beloppet under året men betalar skatt ändå så får man tillbaka dem pengarna under skatteåterbäringen. All fakta angående skattesatser kan du hitta själv via Skatteverkets hemsida.


Skärmklipp från skatteverkets hemsida

Avgift till svenska kyrkan

Vad många är ovetande om är att man varje år betalar en avgift till dem som är medlemmar i Svenska kyrkan, vare sig man är religös eller ej. Denna avgift har en gång varigt obligatorisk men som i nu för tiden, ej är det. Man kan enkelt avregistrera denna avgift genom att avregistrera sig från svenska kyrkan.

Skatten bidrar till välfärd

Men dock så bidrar skatten enormt till Sveriges välfärd, vi har en oerhört bra infrastruktur i landet. Vår sjukvård är en av dem bästa i världen. Att vi i Sverige kan erbjuda gratis utbildning och sjukvård är en milstolpe att vara stolt över som har styrt landet mot det bättre. Skatten vi betalar ger oss ett bra säkerhetsnät för när tiderna blir svårare. När man blir sjuk eller när man går i pension. Så finns det alltid pengar att falla tillbaka på.

Lämna en kommentar