Skatt i Sverige

mars 15, 2020
Av admin

Som svensk medborgare så går du med på att betala skatt till Sverige. Av lönen du tjänar så kommer du att betala en viss summa i skatt beroende på arbetsform och hur mycket du får i lön. Även vilka inkomstkällor du har kommer att påverka din skatt. Exempelvis så kan du ha en enskild firma vid sidan av ditt heltidsjobb

Exempelvis så har arbetsgivare en egen avgift som arbetstagarna inte berörs av. Denna skatt kallas arbetsgivaravgift och är till för att arbetsgivare att betala för varje enskild arbetstagare. År 2017 så ligger den på 31,42%. Så du som arbetsgivare kommer att få betala mer än dina arbetstagare eftersom du har en avgift att betala för varje enskild arbetstagare.

Men det finns även skatter och avgifter som vi medborgare i Sverige har gemensamt. Kommunalskatter är en av dessa större skatter som vi alla är skyldiga att betala. Kommunalskatten ingår både skatt till kommunen och skatt till landstinget och den ligger på 32,12% nu i år.

Vad många är ovetande om är att man varje år betalar en avgift till dem som är medlemmar i Svenska kyrkan, vare sig man är religös eller ej. Denna avgift har en gång varigt obligatorisk men som i nu för tiden, ej är det. Man kan enkelt avregistrera denna avgift genom att avregistrera sig från svenska kyrkan.

De olika skattesatserna baserar på som sagt en hel del olika faktorer men för att kunna lägga just din årliga skattesats innanför en ram så kan man använda dessa mått. Enligt hemsidan information om Sverige, tjänar du över 625 800 kronor per år så landar din skatt på 29-35% i kommunalskatt + 20% statlig skatt och +5% statlig skatt på inkomster över den gränsen alltså över 625 800 kronor per år.

Tjänar du mellan 430 och 625 800 kronor så kommer du att betala 29-35% i kommunalskatt och +20% i statlig skatt på inkomster över samma gräns som ovanstående stycke.

Har du en lön under 430 200 kronor så betalar du 29-35% i kommunalskatt utan extra statliga skatter. För att slippa bli skattskyldig så måste du tjäna under 18 951 per år. Om du har tjänat under 18 951 under året men betalar skatt ändå så får man tillbaka dem pengarna under skatteåterbäringen. All fakta angående skattesatser kan du hitta själv via informationsverige.se

Personligen så tycker jag att skattesatserna för höginkomsttagarna är alldeles för höga. Att närma sig runt 50% i skatt per år är för mycket att betala i jämförelse med låginkomsttagare som betalar 29-35% på deras årsinkomst.

Men dock så bidrar skatten enormt till Sveriges välfärd, vi har en oerhört bra infrastruktur i landet. Vår sjukvård är en av dem bästa i världen. Att vi i Sverige kan erbjuda gratis utbildning och sjukvård är en milstolpe att vara stolt över som har styrt landet mot det bättre. Skatten vi betalar ger oss ett bra säkerhetsnät för när tiderna blir svårare. När man blir sjuk eller när man går i pension. Så finns det alltid pengar att falla tillbaka på. Dessvärre så kan man utnyttja Sveriges generositet i form av bidrag och får på så sätt ut för mycket pengar än vad man egentligen behöver.

Lämna en kommentar