Unionen omdöme

december 13, 2021
Av admin
 • Unionen omdöme

Vill du ha hjälp med att förhandla upp din lön? Funderar du över vad som händer om du blir uppsagd? Vad betyder kollektivavtal? I arbetslivet dyker det ofta upp många olika frågor man behöver ha hjälp med. Ibland handlar det om rent praktiska saker eller arbetsvillkor som man vill ha reda på, men det kan också handla om funderingar om hur man ska komma vidare i karriären och utvecklas. I denna artikel ger vi vårt omdöme om fackförbundet Unionen och vi listar för- och nackdelar med förbundet.

Innehåll i denna artikel:

 • Vad man får som medlem i Unionen
 • Inkomstförsäkring
 • Kostnader
 • Vem kan bli medlem
 • Villkor för medlemskap
 • Hemsidan
 • Vårt omdöme och betyg

Medlemsförmåner som medlem hos Unionen

Som medlem i Unionen.se får man rådgivning, trygghet och stöd i sitt yrkesliv. I frågor från allt från exempelvis anställningsvillkor, karriär och utveckling, löneförhandling och arbetsmiljö. Du får också som medlem en inkomstförsäkring som försäkrar din lön upp till 80% vid arbetslöshet.

 • På Unionens hemsida kan man också ta reda på de aktuella marknadslönerna för de vanligaste yrkena bland Unionens medlemmar/tjänstemän i det privata arbetslivet.
 • Vill du göra karriär och utveckla din kompetens i arbetslivet kan du genom Unionens studiestöd få upp till 12 800 kronor totalt. Är du intresserad av ett nytt jobb kan du få hjälp av Unionen med granskning av ditt CV och andra karriärtjänster.
 • Som medlem i Unionen är man försäkrad hos Förenade Liv i tre månader efter att man blivit medlem. Den omfattas då av olycksfallsförsäkring, sjuk-och diagnosförsäkring och livförsäkring. Efter tre månader kan man köpa försäkringen om man vill. Den är inte obligatorisk. Genom Unionen har man även bra rabatter på hemförsäkring, villaförsäkring och bilförsäkring hos If. Är man student kan man också teckna förmånliga försäkringar.
 • Alla medlemmar får medlemstidningen Kollega åtta gånger per år med nyheter, debatt och arbetslivsfrågor. Man får också rabatter och medlemspris på t ex utbildningar, banktjänster, resor och tidningsprenumerationer.

Unionens inkomstförsäkring

I medlemskapet ingår en riktigt bra inkomstförsäkring vid arbetslöshet.
Blir man arbetslös är Unionens inkomstförsäkring en trygghet. Den kompletterar a-kassan och betyder att man kan få upp till 80 % av sin inkomst om man blir arbetslös. Den gäller för inkomster upp till 60 000 kronor i månaden. Det man får från a-kassan är inte mer än cirka 14 500 kronor i månaden efter skatt.

Är man medlem i Unionen så ingår en ersättning i 150 dagar. Här kan man också välja att förlänga ersättningsdagarna till 200 dagar och då betalar man en premie på 50 kronor i månaden. Om man tjänar mer än 60 000 kronor i månaden kan man också höja taket till 150 000 kronor i månaden mot en premie på 100 kronor per månad. Då får man även 200 ersättningsdagar.

Lite kort om denna försäkring

 • Inkomstförsäkring ingår som medlem i Unionen
 • Du som egenföretagare får inkomstförsäkring via Unionen egenföretagare
 • Du som chef eller ledare får inkomstförsäkring via Unionen chef
 • Unionen bjuder på dina 3 första månader när du blir medlem

Följande krav måste uppfyllas för ersättning

 • Du måste uppnå minst 80 timmars arbete per månad under 12 månader. Du kan samla på dig dessa 12 månader under en 18 månaders period
 • Varit med i Unionens a-kassa under 12 månader
 • Medlem i Unionen i 12 månader och ansluten till inkomstförsäkringen
 • Din lön måste ligga över 25 025 kr per månad för att komma över ersättningstakets miniminivå

Kostnad för medlemskap i Unionen

Medlemsavgiften är 50 – 235 kronor per månad beroende på inkomst. Som pensionär kan man förlänga sitt medlemskap för 100 kronor i månaden i Unionen och ta del av förmåner man haft under sin tid i arbetslivet. Att vara med i Unionens a-kassa kostar 97 kronor i månaden.

Kika in Unionen.se och läs mer om deras inkomstförsäkringar.

Vem som kan bli medlem

För att bli medlem arbetar du i det privata näringslivet i någon av de branscher som Unionen organiserar sina medlemmar. Exempel på branscher är IT och telekom, industri och teknik, media och kommunikation, ideella organisationer och handel, konsult och finans, bygg och fastighet, service och tjänster.

Du kan t ex arbeta som tjänsteman i yrken som projektledare, IT-konsult, ingenjör, säljare, administratör, ekonom, tekniker eller chef. Har du eget företag utan anställda kan du bli medlem eller om studerar vid universitet eller högskola kan du bli medlem som student. Är man medlem i Unionen och går i pension kan man ansöka om pensionärsmedlemskap.

Övriga villkor för medlemskap

När man blir medlem i Unionen har man rätt till rådgivning så snart man blivit medlem. Och efter tre månaders medlemskap i Unionen kan man också få bli företrädd vid en förhandling om frågan har uppstått tre månader efter att man fått ja på sin ansökan att bli medlem. Däremot om man varit ansluten i ett annat fackförbund, så behöver man inte vänta i tre månader för att få hjälp vid en förhandling.

Det är viktigt att veta att man måste vara medlem i en svensk a-kassa för att få Unionens inkomstförsäkring. Det kan vara Unionens a-kassa eller någon annan a-kassa. Vill man bli medlem i Unionens a-kassa, ska man skicka en särskild ansökan till Unionens a-kassa.

Vill man säga upp sitt medlemskap i Unionen så är uppsägningstiden från och med andra månadsskiftet efter det att ens skriftliga ansökan om utträde har inkommit till Unionens medlemsregister. Under den tiden ska man betala sin medlemsavgift.
Detta gäller även om man saknar anställning. Däremot kan man inte anmäla om utträde om det varslas om stridsåtgärder eller om det utlösts inom det avtalsområde man är anställd.

Medlem som går i pension eller lämnar förbundet för att börja arbeta utanför Unionens organisationsgränser har dock ingen uppsägningstid.

Om man tillhör en klubb på sin arbetsplats så tillhör man automatiskt den och om det finns en klubbavgift ska det betalas. Undantag för att tillhöra en klubb kan man få av chefer enligt vissa kriterier. Ansökan görs till Unionens medlemsregister.
Chefsmedlem i Unionen

Är du chef ska du veta att Unionen är Sveriges största fackförbund för chefer. Här kan du få mycket hjälp och råd hur du kan utvecklas i chefsrollen. Under chefsbloggen på Unionens hemsida kan man läsa mer om din arbetsmiljö som chef, ledarskap, medlemskap och få tips om föreläsningar, ta del av inlägg från andra chefer osv. Du kan även anmäla dig till olika kurser som arbetsrätt och andra aktiviteter som passar din chefsroll.

Som medlem får man även en privatekonomisk trygghet med Unionens inkomstförsäkring som täcker upp till 80 % av inkomst ända upp till 150 000 kronor i månaden.

Av Unionen får man hjälp med granskning av anställningsavtalet så att man vet att man har ett bra avtal med sin arbetsgivare. Man kan också kontakta Unionens ombudsmän och få hjälp i frågor som rör ledarskap.

Hos Unionen finns mycket stöd att få vad gäller chefsrollen, lagar, kollektivavtal, hur man leder utvecklingssamtal, chefscoachning i grupp, individuell karriärcoachning och hur man kan gå vidare och söka nytt jobb med ansökningshandlingar av hög kvalitet.
Man kan också få kapitalrådgivning hos SEB och rabatt på vissa utbildningar på IHM Business School.

Service till medlemmar

Unionen har en jättebra och välutvecklad service till medlemmar och information till den som vill bli medlem. Det finns flera olika kontaktmöjligheter. Om man inte är medlem och vill veta mer om Unionen, studiestöd, inkomstförsäkringen, förhandlingshjälp osv så fyller man i ett formulär på hemsidan och skickar in. Sedan blir man kontaktad.
Man kan även ringa Unionen direkt. På hemsidan finns olika telefonnummer för olika frågor som rådgivning, medlemsfrågor, inkomstförsäkringen, studiestöd osv samt en företagslinje och en chefslinje. Alla har mycket bra öppettider vardagar och vissa kan man även ringa fram till kl 20.00. Här kan man också klicka nedanför respektive rubrik och skicka in synpunkter eller skriva ett meddelande. Har man inloggningsproblem eller andra frågor kan man skicka sin fråga direkt till webbsupport.

Hemsidan

Unionen har en mycket bra och väldigt informativ hemsida. Den första sidan är mer en slags dörröppnare där man säljer in medlemskapet och ger tips som hur man kan höja sin lön, läsa mer om studiestöd, goda råd för den som söker jobb osv. Här kan man även klicka på Bli medlem och det finns också en sökfunktion.

I toppmenyn står alla rubriker kring det man kan tänka sig vilja veta mer om: Råd och stöd, medlemskapet, förtroendevald samt kurser och aktiviteter. Klickar man på någon av rubrikerna kommer man till en ny sida med fler rubriker i toppmenyn som exempelvis kontakt, information om Unionen, a-kassa, regioner, press, information på engelska samt blanketter och dokument. Här finns även Logga in rutan samt en sökfunktion där man själv fyller i något man vill veta mer om.

Går man in och klickar på medlemskap kommer det snabbt upp en kontaktruta från en person på Unionen där man antingen kan ringa direkt för mer information eller skicka in sin fråga via webbformuläret i rutan.

Det finns också mycket bra allmän information om fackförbundet Unionen, vad Unionen vill, hur man är organiserad, alla regioner osv. Unionen har också en egen blogg.

Mobilanpassad hemsida

Unionen har en bra mobilanpassad hemsida med information främst om vad man får som medlem och hur man blir medlem. Här får man också samma tips som på hemsidan om hur man höjer sin lön, goda råd om man söker jobb osv. Man kan kontakta Unionen och skicka in sin fråga, bli medlem och det finns en logga in funktion och en sökfunktion, blanketter och allt annat viktigt som finns på hemsidan. Så i stort sett kan man göra allt i mobilen också vilket är ett måste för att fånga upp nya medlemsgrupper.

Sammanfattning & betyg

Det är lätt att ge Unionen ett bra omdöme. Det är ingen tillfällighet att man är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden med idag över 675 000 medlemmar. Unionen är en trygg partner för både vanliga tjänstemän och chefer. Det är lätt att få kontakt med Unionen och man erbjuder flera olika kanaler för kontakt och medlemsservice. Att dom har en bra inkomstförsäkring om man blir arbetslös är ytterligare ett plus.

Generell information om Unionen

Som medlem får man rådgivning och stöd i sitt yrkesliv oavsett om man har jobb, söker jobb, startar eget, är chef eller börjar studera. Med Unionens inkomstförsäkring kan man komplettera sin a-kassa och få upp till 80 % av sin inkomst om man skulle blir arbetslös.

Unionen är ett fackförbund där alla tjänstemän på den privata sektorn kan vara medlemmar. Men även egenföretagare och studenter kan vara medlemmar. Fackförbundet Unionen finns såväl i stora internationella koncerner som små familjeföretag, föreningar och organisationer. Unionens målsättning är att skapa opinion i olika frågor och vara en ledande kraft som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet. Fackförbundet arbetar även internationellt på olika sätt med att stärka den fackliga rörelsen eftersom många av Unionens arbetsplatser också är verksamma i utlandet.

Det svenska fackförbundet Unionen grundades 2008 och är verksamma inom tjänstemännens centralorganisation (TCO). Unionen är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden med över 675 000 medlemmar och över 30 000 förtroendevalda på över 65 000 arbetsplatser. Unionen är en medlemsstyrd organisation byggd på en representativ demokrati.

Undersök dina villkor

Gå in på Unionen.se och ansök om medlemskap eller undersök mer noggrant vad just du kan tjäna på att bli medlem.

Källor

Lämna en kommentar