ROT-avdrag för Attefallshus

september 14, 2020
Av admin

Stefan Attefall är mannen bakom de så kallade Attefallshusen. Ett Attefallshus är ett mindre hus som får byggas utan bygglov på en tomt med ett befintligt bostadshus. Från och med 1 mars 2020 får husen ha en storlek på 30 kvm, vilket är 5 kvm mer än tidigare. Men vilka regler gäller egentligen för att bygga ett Attefallshus?

Vad som kan vara bra att veta är att ROT-avdraget inte gäller när du bygger ett Attefallshus. Det gäller däremot om du renoverar eller bygger om ett befintligt Attefallshus som du har på tomten.

Jämför hantverkare
Dorunner.se kan du samla in och jämföra offerter från massor av olika hantverkarfirmor med en enda ansökan. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna som lämnar offert eller inte.

Är du själv hantverkare och vill ansluta ditt företag till Dorunner och få flera kunder kan du göra det HÄR.

Regler för Attefallshus

För att bygga ett Attefallshus på sin tomt finns det en hel del regler man måste förhålla sig till. Är du intresserad av att bygga ett Attefallshus på din tomt måste du förhålla dig till dessa regler:

  • Attefallshuset får ha en yta på max 30 kvm. I mars i år skedde en efterlängtad ökning av storleken då den tidigare storleken var max 25 kvm. Med fem extra kvadratmeter kan man bygga ett bättre badrum eller kök i huset.
  • Bygglov behövs inte. Däremot måste du följa plan- och bygglagen (PBL). Du måste dock göra en bygganmälan till kommunen. När de godkänt anmälan kan du börja bygga.
  • Är avståndet från huset mindre än 4,5 meter till granntomten måste grannen godkänna bygget.Skulle grannen klaga kan du söka bygglov hos kommunen så de får avgöra fallet.
  • Huset måste byggas på en tomt med ett befintligt bostadshus. Attefallshuset ska alltså vara som en tillbyggnad till den befintliga bostaden.
  • Attefallshuset kan du även komplettera med ett altanbygge.
  • Husets höjd får vara max fyra meter. Höjden mäts från mark till taknock.
  • Du får dela upp de tillåtna kvadratmeterna hur du vill. Man kan exempelvis bygga ett förråd eller garage av en del av den 30 kvm stora ytan.

Många företag har specialiserat sig på att bygga just Attefallshus. De kan hjälpa dig med att få till ett hus utefter ovanstående lagar och regler.

Lämna en kommentar