Bergvärme ROT-avdrag

september 14, 2020
Av admin

Att värma upp huset med bergvärme är effektivt och naturligt. Det krävs dock en del arbete för att installera bergvärme. Eftersom installationen ger rätt till ROT-avdrag kan du komma ner i pris för arbetskostnaden. ROT står för Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad. Det är en skattereduktion som du kan få för olika åtgärder att förbättra befintliga hus. Det du får skattereduktion på är kostnaden för att anlita en hantverkare eller liknande som hjälper dig med dessa olika åtgärder. Det är framför allt ditt egna bostadshus som du permanent bor i som måste vara föremål för förbättringsåtgärderna.

Jämför hantverkare
Dorunner.se kan du samla in och jämföra offerter från massor av olika hantverkarfirmor med en enda ansökan. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna som lämnar offert eller inte.

Är du själv hantverkare och vill ansluta ditt företag till Dorunner och få flera kunder kan du göra det HÄR.

Många olika åtgärder faller inom ROT. Att installera bergvärme för att värma upp ditt hus är en åtgärd som berättigar till ROT-avdrag. Normalt sett kostar en bergvärmeinstallation mellan 120 000 till 250 000 kr beroende på vilket material du köper och kapaciteten som krävs beroende på hur stort huset är.

Avdraget som du får beräknas sedan utifrån en schablon som är ungefär 35 procent av kostnaden. Med kostnaden menas kostnaden för både själva installationen av bergvärmen och förarbetet med att borra hål. Däremot ingår inte kostnaden för materialet, till exempel själva bergvärmepumpen och kollektorslang eller foderrör.

Det är alltså viktigt att du kollar vilka kostnader som avser vad när du anlitar en hantverkare så att du kan räkna ut vad avdraget blir. Detta brukar framgå av offerten. Oftast sköter även företaget som du anlitar allt som rör ROT-avdraget så du kan fråga den du anlitar. Det är den du anlitar som också ska sköta all administration och skicka in uppgifter till Skatteverket. Allt du behöver göra är att dubbelkolla på din inkomstdeklaration att avdraget ser ut att ha blivit korrekt. Om du har frågor kan du kontakta Skatteupplysningen, som är en del av Skatteverket. Normalt sett är det dock inga problem utan allt flyter på friktionsfritt.

Lämna en kommentar