ROT-avdraget vid jordvärmeinstallation

september 14, 2020
Av admin

Att installera jordvärme är ett smart och miljövänligt sätt att få en ekonomisk energiform. Redan från första dagen som du installerar jordvärme kommer du att kunna spara in pengar, samtidigt som installationen kommer att höja värdet på ditt hus. När du installerar jordvärme behöver du ta hjälp av en kunnig och professionell installatör. Att installera Jordvärme är ROT-avdragsberättigat, men det finns regler att anpassa sig efter.

Krav för att nyttja ROT-avdrag vid jordvärme

Det är viktigt att nedanstående krav är uppfyllda för att du ska kunna använda dig av ROT-avdraget.

  • Grävning, läggning och installation måste ske på din egen tomt och till ett hus som du själv står som ägare på.
  • Företaget som du anlitar måste inneha F-skattsedel
  • Avdraget ger dig rätt att reducera 30 % på arbetskostnaden. Det maximala beloppet för ROT-avdraget ligger på 50.000 kronor.
  • ROT-avdraget kan nyttjas både vid installation av värmepump, vid grävning, samt vid kollektorslangsanläggning.
  • För att du ska kunna använda dig av ROT-avdraget behöver du ha betalat in tillräckligt mycket skatt under året. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur mycket skatt det handlar om.

Jämför hantverkare
Dorunner.se kan du samla in och jämföra offerter från massor av olika hantverkarfirmor med en enda ansökan. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna som lämnar offert eller inte.

Är du själv hantverkare och vill ansluta ditt företag till Dorunner och få flera kunder kan du göra det HÄR.

Hur mycket kan arbetet kosta?

Hur mycket din installation av jordvärme kommer att kosta är naturligtvis svårt att säga på rak arm. Priserna varierar kraftigt beroende på hur omfattande arbetet är, samt vilket företag som du väljer att använda dig av. Det vanligaste är att priset hamnar någonstans mellan 100.000 till 140.000 kronor. Det är naturligtvis väldigt mycket pengar, även för den med en bra och balanserad ekonomi.

ROT-avdraget kan alltså se till att du kan reducera arbetskostnaden med 30 %, vilket gör att du har möjlighet att spara in mycket pengar på din jordvärmeinstallation. Det är dock viktigt att vara medveten om att materialkostnader och till exempelvis kostnader för maskiner som behöver hyras in inte är avdragsberättigade.

Lämna en kommentar