ROT-avdrag för installation av värmepump

november 11, 2020
Av admin

Får man nyttja ROT-avdraget vid installation av värmpeump?
Det enkla svaret är ja. Är du privatperson och äger ett hus och du vill installera en värmepump så har du rätt till ROT-skatteavdrag för installationen.

Jämför hantverkare
Dorunner.se kan du samla in och jämföra offerter från massor av olika hantverkarfirmor med en enda ansökan. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna som lämnar offert eller inte.

Är du själv hantverkare och vill ansluta ditt företag till Dorunner och få flera kunder kan du göra det HÄR.

ROT-avdrag

  • Installatören behöver ditt personnummer och din fastighetsbeteckning som du uppger vid beställningen.
  • ROT-avdraget är 30% på arbetskostnaden vid installationen av värmepumpen.
  • Installatören drar av 30% av arbetskostnaden på fakturaunderlaget och du betalar den summa som blir efter ROT-avdraget. Det innebär att du inte behöver vänta till dess att deklarationen gjorts för att få tillbaka pengarna.
  • Alla arbetsmoment som ingår i installationen, tex. montering, grävning med mera räknas in.

Olika värmepumpar

Berg- och jordvärmepumpar kräver borrning respektive grävning när de installeras. Det gör att arbetskostnaden blir högre vilket leder till ett högre avdrag. Installationskostnaden för berg- eller jordvärmepump kan kosta uppemot 160 000 kronor och skatteverket har då räknat ut att arbetskostnaden på 35 % blir cirka 56 000 kronor och det är 30% av arbetskostnaden som blir ROT-avdraget för dig som kund. Kostnaden för att installera en luft- eller vattenvärmepump brukar kosta mellan 10 000 – 20 000 kronor. Vilken sorts värmepump du än installerar så ger arbetskostnaden för installationen rätt till ROT-avdrag.

Skatteverkets schablon för ROT-avdrag för värmepumpar

  • 35 % av totala arbetskostnaden för installation av vattenvärmepump för berg- och jordvärme. Arbetskostnaden för borrning och grävning ingår.
  • Schablonen är något lägre för värmepump eftersom den är enklare att installera.
  • För installation av luftvärmepump görs avdrag med 30 % på den totala arbetskostnaden.
  • Kunden får 30% av arbetskostnaden i avdrag för installationer av alla värmepumpar.

När du begär en offert på installation av värmepump bör du vara noga med att få ROT-avdraget specificerat. Det blir då enklare för dig att jämföra olika firmors offerter och det pris som du ska betala för att få arbetet gjort.

Finansiera värmepump

Behöver du låna för inköpet av värmepump kan banker erbjuda renoveringslån, vilket kan vara mer förmånligt än vanliga privatlån. När man byter värmepump klassas även detta som en energisparande åtgärd, vilket ger dig möjligheten till ett energilån. Detta lånet kan ge dig upp till 0,5 % i ränterabatt hos flera banker.

Lämna en kommentar