ROT-avdrag när du anlitar snickare

mars 21, 2024
Av admin

Det finns flera tillfällen då du kan vara i behov av en snickare i din bostad. I de allra flesta fall anlitar man en snickare i samband med en renovering, men en snickare kan också hjälpa till med finsnickerier och andra hantverksarbeten. När du anlitar en snickare till ditt hus eller till din bostadsrätt har du möjlighet att använda dig av ROT-avdraget. ROT-avdraget är ett skatteavdrag som ger dig 50.000 kronor att nyttja årligen och per person.

Jämför hantverkare
Dorunner.se kan du samla in och jämföra offerter från massor av olika hantverkarfirmor med en enda ansökan. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna som lämnar offert eller inte.

Är du själv hantverkare och vill ansluta ditt företag till Dorunner och få flera kunder kan du göra det HÄR.

Uppfyll villkoren för ROT-avdrag

ROT-avdraget kan inte användas hur som helst, utan här finns det villkor som du måste följa och leva upp till för att avdraget ska vara giltigt. Du kommer till exempelvis behöva se till att den snickare eller det företag som du använder dig av är registrerat för F-skatt, men vad mer gäller?

  • Om du vill kunna använda dig av ROT-avdraget när du anlitar en snickare måste arbetet ske inne i bostaden. Detta gäller dock endast om det handlar om en bostadsrätt.
  • Anlitar du en snickare till ditt hus behöver arbetet ske inne i bostaden, alternativt på taket eller på fasaden för att ROT-avdraget ska kunna användas.
  • Du kommer inte att kunna nyttja ROT om du anlitar en snickare för arbeten på fristående byggnader, t.ex. på ett fristående garage.
  • Du måste ha betalat tillräckligt mycket skatt under året.
  • ROT-avdraget gäller inte för inköp av verktyg och maskiner så som cirkelsåg, mätinstrument, målarpenslar, målarfärg exempelvis.

Snickaren sköter avdraget

Du som anlitar snickaren behöver inte själv göra ditt avdrag. Företaget eller snickaren sköter hela kontakten med Skatteverket. När arbetet är utfört ser snickaren till att du får hem en faktura som redan är reducerad och klar. Naturligtvis är det viktigt att du säkerställer att du uppfyller villkoren och att du har ROT-avdrag kvar att nyttja. Är du osäker är det alltid bäst att kontakta Skatteverket i god tid innan du anlitar en snickare.

Lämna en kommentar