Solceller – en bra investering?

oktober 22, 2019
Av admin

Solceller var tidigare förbehållet företag som ville bidra till en bättre miljö och samtidigt sänka kostnaderna för sin verksamhets elförbrukning. De senaste 8 åren så har priserna på solceller sjunkit med upp till 80 procent vilket har gjort det möjligt även för privatpersoner att investera i en egen solcellsanläggning för sin privata fastighet. Det har bidragit till att många kommuner runt om i Sverige tävlar om vilka kommuner som lyckas installera flest solceller per privatperson.

Att installera solceller idag är enkelt. Bland annat så krävs inte längre bygglov för att installera en solcellsanläggning på en privat fastighet vilket innebär att du slipper vänta på besked från kommunen innan du kan börja installera dina solceller.

Undantaget från detta är fastigheter som är kulturskyddade eller fastigheter som ligger i områden som är detaljplanerade. Dessutom så har både myndigheter och elbolagen bra rutiner vilket gör det helt okomplicerat att få sina installerade solceller anslutna till elnätet.

Fortast går det om du tar in offerter från flera olika företag som ger dig underlag så att du kan jämföra olika lösningar men också priser för dina solceller. Du kan också helt kostnadsfritt erhålla rådgivning från de solcellsföretag som har lämnat offerter vilket gör att du alltid kan få svar på uppkomna frågor om din investering i solceller.

När du väl har bestämt dig för att investera i solceller så tar installationen från 2-10, beroende på vilket solcellsleverantör du har valt. Räkna sedan med att det tar upp till två veckor innan elbolaget har bytt ut din elmätare till en ny elmätare som också medger att du kan sälja överskottet av din elproduktion. Därefter så kan du direkt sätta igång och börja producera din egen gröna el.

Solceller är en bra investering med god lönsamhet

Idag så har priserna för solceller sjunkit mycket vilket har gjort att de flesta har råd att investera i en egen solcellsanläggning för sin fastighet. Genom att installera en egen solcellsanläggning så bidrar du till en bättre miljö men det är också en investering som kommer att ge dig en bra avkastning under många år framåt.

För en liten fastighet så räcker det med en solcellsanläggning på 5 kW medan för en medelstor fastighet så är det bättre att investera i en solcellsanläggning på 10 kW. En solcellsanläggning på 10 kW producerar cirka 10 000 kWh per år. Om din fastighet har en energiförbrukning på 20 000 kWh per år så innebär det att du kan spara in hälften av din fastighets elkostnader. Återbetalningstiden för en solcellsanläggning är cirka 10 år och därefter så kan du se fram emot halverade elfakturor under ytterligare minst 15-20 år framåt.

Om du betalar ett elpris på 1,20 kr per kWh så uppgår besparingen varje år upp till 12 000 kronor. Det gör att en investering i solceller är mycket lönsam över tid och om du också ansöker om och beviljas ett solcellsbidrag så får du hela 20 procent av din totalkostnad tillbaka, vilket gör din solcellsanläggning än mer lönsam snabbare. En solcellsanläggning kan också höja värdet på din fastighet vilket kan vara bra om du framöver vill sälja din fastighet. För den nya ägaren innebär det reducerade energikostnader under flera år framåt.

Solcellsbidrag

Varje år så avsätter Energimyndigheten en viss summa till en pott som delas ut till företag och privatpersoner som väljer att installera en egen solcellsanläggning. Ansökan om solcellsbidrag görs antingen direkt till Länsstyrelsen eller på nätet genom Boverket. Idag är det många som står i kö för att erhålla solcellsbidrag vilket innebär att det är viktigt att du så snabbt som möjligt skickar in en ansökan efter att du beslutat om att investera i solceller så att inte de fördelade pengarna tar slut. Om du inte beviljas solcellsbidrag eller om du vill göra ett ROT-avdrag under tiden du väntar så kan du få 30 procent av arbetskostnaden tillbaka. Arbetskostnaden är cirka 30 procent av totalkostnaden för solceller vilket innebär att du kan erhålla cirka 9 procent av din totala investering tillbaka som ROT-bidrag. Det är inte lika mycket pengar som om du hade beviljats ett solcellsbidrag men om du senare beviljas ett solcellsbidrag på 20 procent så kan du få dessa pengar istället, om du betalar tillbaka det ROT-avdrag som du tidigare fått.

Lämna en kommentar