Minska kostnaden för poolbygget med ROT och RUT

mars 15, 2024
Av admin

Huruvida poolbygge är dyrt eller billigt ligger i betraktarens öga. Det finns många olika varianter och prisklasser när det kommer till pooler, du kan se och jämföra olika pooler hos Svenska poolfabriken.

De flesta av oss vill minimera kostnaden så mycket som möjligt, oavsett om det rör sig om en specialdesignad, stor thermopool eller en enkel, färdigbyggd, rund pool. Rot- och rutavdragets vara eller icke vara när det gäller poolbygge och poolunderhåll är en något komplicerad fråga.

Har du rätt till rotavdrag vid bygge eller renovering av pool? Får du rutavdrag när du anlitar hjälp med rengöring av pool? Det korta svaret på båda frågor är: Nej. Men det är inte riktigt så enkelt och det finns många undantag. Mycket beror på om poolen befinner sig inomhus eller utomhus.

När är rotavdrag möjligt?

Först och främst är det endast privatpersoner som kan nyttja rotavdraget. I juridiska termer är det en ”fysisk person”, alltså en individ. Individen måste äga fastigheten för att få rotavdrag. Det betyder att företag, hyresvärdar och till och med bostadsrättsföreningar inte har rätt att ansöka om rot. Det betyder också att ditt hushåll kan nyttja flera rotavdrag, om fler vuxna står som ägare på fastigheten. Äger du och din sambo er villa tillsammans? Då har ni möjlighet att få dubbelt rotavdrag så länge båda uppfyller Skatteverkets krav.

Upp till 30 % av arbetskostnaden kan dras av, med ett maxbelopp på 50 000 kronor per år och per individ. Kostnad för exempelvis transport och material kan inte dras av. För rutavdrag gäller upp till 50 % av arbetskostnaden, max 75 000 kronor. Totalt får dock inte rot- och rutavdraget tillsammans överstiga 75 000 kronor under ett år.

Rut- och rotavdrag för utomhus- inomhuspool

I dagsläget är det inte möjligt att få rot-avdrag för bygge av pool. ROT står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad. En pool utomhus kan inte ses som en tillbyggnad eller ombyggnad, även om den anläggs nära huset eller som del av en altan, exempelvis. När du ska köpa en pool kan det alltså vara värt att se över möjligheten att utföra hela eller delar av arbetet själv.

En reparation av en utomhuspool räknas inte heller som en rot-tjänst. Det enda sättet att få tillbaka pengar för poolbygget är med andra ord vid eventuell försäljning eller uthyrning av fastigheten. I övrigt behöver du i dag betala fullpris för att få din trädgård uppgrävd och din pool monterad. Det inkluderar området runtom poolen.

För inomhuspooler är det dock tvärtom. Både bygge och reparation av en inomhuspool räknas som rot-tjänster. Det ambivalenta i frågan är då vad som tekniskt sett räknas som inomhus och vad som räknas som utomhus. Firman som du tänkt anlita för arbetet brukar kunna hjälpa dig reda ut missförstånden och ge dig en lösning som passar och som följer regelverk och säkerhetsföreskrifter.

Rengöring av pool räknas generellt som ”avancerad städning” enligt Skatteverket, vilket betyder att underhåll av din pool inte räknas in under rut.

Regler kring rot och rut kan ändras

Ett förslag har lagts av regeringen om att höja både rut och rot till max 75 000 kronor till sommaren 2024 – utan något gemensamt tak. Historiskt sett har det flitigt gjorts ändringar kring både maxbelopp och vilka tjänster som ska räknas in. Det innebär att det finns en verklig chans att poolbygge och poolreparation för pool i framtiden kan komma att räknas in under rot. Regeringen vill underlätta för privatkunder att kunna anlita byggfirmor som de senaste åren haft det svårt. Att höja maxgränsen kan ses som ett första steg. Nästa steg kan absolut vara att inkludera fler tjänster, som till exempel bygge av utomhuspool.

Om du inte orkar eller har tid att hålla dig uppdaterad, är det rekommenderat att du kollar med din poolbyggarfirma. De har intresse av att ha aktuell information om ändringar i rot- och rutavdraget och vägleder dig om du är osäker på vad som gäller.

Gör det själv – möjligt om du planerar rätt

Om det är så att avsaknaden av rot- och rutavdrag hindrar dig från att köpa pool så kom ihåg att utvecklingen har kommit långt för ”bygga själv”-pooler. Det finns pooler som är enklare och svårare att bygga. Det krävs gediget markarbete och god planering, men det är absolut möjligt att göra arbetet själv. Du får i så fall byggstenarna och materialen levererade hem till dig, och du kan i lugn och ro bygga ihop det själv.

Lämna en kommentar