Att investera i investmentbolag

oktober 30, 2019
by admin

Det är många som vill börja investera, men det kan vara svårt att veta vad man ska satsa på om man inte redan har mycket kunskap om aktiemarknaden. Investmentbolag erbjuder ett intressant sätt att investera på för nybörjare som gärna vill låta experter sköta placeringarna.

Investmentbolagens uppbyggnad påminner om en fond eftersom det är ett sätt att låta någon annan investera ens pengar i lovande aktier. När man köper en fond köper ens fondförvaltare flera olika aktier åt en. Investerar man i ett investmentbolag köper man bara en aktie i själva bolaget, men investmentbolaget investerar i sin tur i massvis med aktier. För att få mer information om hur den här typen av investering fungerar kan du läsa en mer ingående artikel om investmentbolag som berättar allt du behöver veta.

Historiskt sett har investmentbolag gett bättre avkastning än fonder och därför är det många som väljer att investera på det här sättet. En undersökning som utfördes på Uppsala universitet visade att investmentbolag som grupp har haft en avkastning på 600 procent. Det kan jämföras med passivt och aktivt förvaltade fonder som hade en avkastning på 200 procent mellan åren 2001-2016.

Experter håller med om investmentbolagens potential
Aktieanalytikern Marcus Fridell håller med om att investeringar i investmentbolag är ett bra val för privatpersoner. Marcus Fridell är utbildad civilekonom och har jobbat som aktiemäklare och analytiker på Nordeas analysavdelning. Numera försörjer han sig på egen aktiehandel, genom att föreläsa och genom att skriva böcker. Under 2019 släppte han boken “Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag”.

– De flesta har inte tid, kunskap eller intresse att sätta ihop en egen portfölj av enskilda aktier. Och risken är att man gör fel. Ett annat alternativ är att fråga banken om att placera i fonder, men då är risken att man får förslag på fonder med höga avgifter. Därför ser jag investmentbolagen som en smart väg att gå för gemene man. De har en imponerande historik vad gäller avkastning, stor riskspridning och dessutom lägre förvaltningskostnader än fondbolagens avgifter, säger Marcus Fridell.

Enligt Fridell är investmentbolag även bättre än fonder eftersom de är billigare att äga. Avgiften är mycket lägre i investmentbolag och den kan ligga på någon tiondels procent i förvaltningskostnad mot fondavgiften som ligger på 1-2 procent.

En av Sveriges största ekonomisidor, Buffert, håller med om att investmentbolag är en bra investering för nybörjare i de flesta fall. Enligt deras experter får du en automatisk riskspridning när du köper aktier i ett investmentbolag eftersom du indirekt blir delägare i investmentsbolagets portfölj. Buffert anser även att investmentbolag i många fall är en lönsam investering och bekräftar att de stora bolagen som är noterade på Stockholmsbörsen har gett en mycket hög historisk avkastning.

Leave a Comment