Snygga till i trädgården

juli 6, 2022
Av admin

I samarbete med Veterankraft.se

Nu när det är sommar och fint väder är det många som äger en trädgård, som känner för att vara ute och sitta och njuta lite extra mycket. Då kan det kännas bra att ha en fin och välvårdad trädgård. Att snygga till i trädgården gör man både för att det ser fint ut, men också för att trädgården ska må bra och vara säker att vistas i. Exempelvis behöver man ibland beskära träd för att ta bort döda grenar. Om du känner dig osäker på var du ska börja, kan det vara en bra idé att ta en titt i denna kunskapsbank först.

Att städa upp i trädgården

Det finns ofta mycket man kan göra för att snygga till i trädgården. Efter förra årets höst ligger det säkert en del löv kvar på marken i trädgården. De kan samlas upp, och med fördel läggas i en kompost. Träd och buskar kan beskäras, ibland i speciella former om man är kreativ. Ogräs kan rensas, och gräs kan klippas eller slås med lie. Nya växter kan planteras, antingen från frön eller så kan man sätta färdiga plantor som man har köpt. Det kan också vara kul att sätta upp små saker man har byggt som lockar till sig djur. Några exempel är en fågelholk, ett fågelbad, ett insektshotell eller en mullholk. Om man har växter som det går att skörda något från, till exempel fruktträd som äppelträd, päronträd eller körsbärsträd, kan det vara läge att skörda från träden eller plocka upp frukterna och bären från marken.

RUT-avdrag

RUT står för rengöring, underhåll och tvätt och är en skattereform som genomfördes i Sverige år 2007, tillsammans med ROT-avdraget (som är ett liknande skatteavdrag fast för reparation, ombyggnad och tillbyggnad). Den innebär att man som privatperson när man hyr in experter för hushållsnära tjänster som städning, fönsterputsning, trädbeskärning eller andra åtgärder i ens trädgård, kan få ett skatteavdrag. Skatteavdraget kan uppgå till så mycket som 50% av arbetskostnaden, men får samtidigt maximalt uppgå till ett visst belopp per person under ett års tid. Det är dock bara själva arbetskostnaden som man kan få avdrag på, inte andra kostnader som företaget har för arbetet (som materialkostnader eller kostnader för transport eller administration). Det är företaget som utför arbetet som ansöker om att få RUT-avdrag hos Skatteverket. Du som privatperson som anlitar experter behöver med andra ord inte göra någonting för att få ta del av det här avdraget.

Lämna en kommentar