FINANSIERA RENOVERINGEN AV DIN LÄGENHET

juli 5, 2022
Av admin

Det har blivit allt mer vanligt att vilja renovera i sitt hem. Att ha ett snyggt, modernt och stilrent hem är något som de allra flesta strävar efter, men ibland kan det krävas större åtgärder än att byta ut möblemang som soffa och matgrupp. I dessa fall kan det då vara läge för en renovering av bostaden. Att renovera är väldigt roligt och ännu bättre blir det om slutresultatet blir som man har tänkt sig. Trots att det är kul så kan det också vara stressigt. Det är mycket som måste planeras och du måste dessutom se till att finansiera renoveringen på ett smart och effektivt sätt.

Hur mycket en renovering kommer att kosta dig beror på många olika saker. Till att börja med beror det på omfattningen av din renovering, men även rummets yta och val av inredning är avgörande faktorer. Innan du sätter igång att börja slå bort kakel eller köpa en ny toalettstol så behöver du se till att skapa en bra planeringslista. Planeringslistan är till för att du ska kunna se ungefär hur mycket din renovering kommer att hamna på.

Finansiering av renovering

Visst är det fullt möjligt att renovera en lägenhet med hjälp av sparade pengar, men är det en mycket kostsam förändring du ska göra är det inte alltid säkert att den egna ekonomin kommer att räcka till. I de flesta fall väljer människor därför att använda sig av lånade pengar och när det kommer till renoveringslån finns det många olika vägar att gå. Här finns det ett flertal olika låneformer att välja mellan där du kan ansöka med eller utan UC, trots betalningsanmärkningar eller med låg ränta.

Här nedan kommer vi att gå in djupare på de olika låneformerna som du kan använda dig av för att finansiera din renovering. Kom ihåg att jämföra lån och långivare innan du väljer.

Privatlån för renovering – Ett privatlån som kan du använda dig av när du ska renovera. Lånen kan i de flesta fall stiga upp till ett belopp på 600.000 kronor och sker utan att du behöver lämna någon säkerhet. Privatlån beviljas även om du har en betalningsanmärkning sedan tidigare och du kan få pengarna på kontot inom loppet av några bankdagar efter signering.

Baka in i bolånet – Vill du renovera i samband med att du köper en ny lägenhet? Då kan det vara en god idé att baka in renoveringslånet i bolånet. På så sätt slipper du amortera och betala ränta på två stycken lån och kan således spara in en hel del pengar. I samband med ett bolån är det dock viktigt att komma ihåg att du oftast inte får ha några betalningsanmärkningar och att du måste låna med bostaden som säkerhet.
Även om du tar ett privatlån för att renovera så är det ibland möjligt att baka in ditt privatlån i bolånet i efterhand. Dock finns det en del villkor som kan förhindra att du bakar in ditt privatlån i bolånet om du har en för hög belåningsgrad på din bostad. Dessa regler kommer från amorteringskravet som infördes för några år sedan.

Ränteavdraget gör det billigare att låna

Eftersom vi i Sverige har rätt att göra avdrag för våra räntekostnader i deklarationen så blir det förmånligt att låna pengar. 30% av räntekostnaderna får man ”tillbaka på skatten” kan man lite förenklat säga.

ROT-avdraget gäller för renoveringar

Renovering av bostad ger rätt till ROT-avdraget. Det innebär i praktiken att alla arbetskostnader du betalar för hantverkare betalas till 30% av staten. Om din verkliga kostnad är 100 000 kr varav 50 000 kr är arbetskostnad och 50 000 kr är materialkostnad så får du alltså 30% av 50 000 kr betalt av staten i form av ROT-avdraget. Din totala kostnad blir då bara 50000 + (50000*0,7) = 85 000 kr.

Jämför innan du väljer

Innan du ansöker om ett renoveringslån är det viktigt att du har is i magen. Med det menar vi att du inte ska stressa fram ditt lån, utan ta god tid på dig så att du kan hitta det bästa lånet för just dig och din plånbok. Det bästa är att använda sig av en jämförelsesajt. Som tidigare nämnt kan en jämförelsesajt se till att du får låneerbjudanden från flera olika banker, så att du sedan i lugn och ro kan se vad aktörerna eller bankerna är villiga att erbjuda.

Det finns flera anledningar till varför du alltid ska jämföra lån innan du väljer. Till att börja med så kan du jämföra för att se till att du hittar en bank som kan erbjuda dig det belopp och den löptid som du önskar, men den kanske viktigaste anledningen är för att du ska hitta så bra villkor och ränta som det bara går. Om räntan är alldeles för hög kommer detta att påverka din ekonomi negativt.

Många drar sig för att jämföra för att de tror att det är en tjänst som kostar pengar men så är inte fallet. Idag kan du använda dig av jämförelsesajter helt kostnadsfritt och du är aldrig tvingad att ta något av de lån som du erbjuds. Dessutom slipper du flera kreditupplysningar på dig som privatperson. Om du hade ansökt på egen hand från flera aktörer så hade du också samlat på dig en hel del kreditupplysningar, något som påverkar kreditvärdigheten mycket negativt.

Lämna en kommentar