Inkomstförsäkring

november 6, 2020
Av admin
  • inkomstförsäkring

I samarbete med inkomstförsäkring.se

Som namnet redan har skvallrat om så är en inkomstförsäkring ungefär vad det låter som, ett sätt att försäkra din inkomst ifall att du skulle bli av med ditt jobb. Det ger dig en större möjlighet att klara dig ekonomiskt om du finner dig i den situationen att du inte längre har en fast inkomst.

Vid arbetslöshet

Har du av någon anledning blivit av med ditt jobb och behöver söka ett nytt så kan du som arbetssökande få upp till 80 procent av din lön i ersättning om du är med i A-kassan. Men tjänar du mer än 33 tusen i månaden så når inte A-kassan upp till hela den ersättningen. Då kan du behöva en inkomstförsäkring för att du ska få ut en full ersättning.

Många gånger så ingår en inkomstförsäkring om du är medlem i ett fackförbund. Det är dom du vänder dig till om du vill veta mer exakt vad som gäller för dig. Men ett vanligt krav för att du ska få en inkomstförsäkring är att du ska ha en fast anställning och ibland så kan det finnas åldersgränser. Det som alla fackförbund har gemensamt som krav är att du ska vara med i A-kassan. Men det finns också privata inkomstförsäkringar som du kan teckna och är helt oberoende av ett fackligt medlemskap. Ett råd är att du går med i A-kassan och skaffar en inkomstförsäkring samtidigt.

En del inkomstförsäkringar kan ge dig ersättning när du också har aktivitetsstöd via försäkringskassan så länge som du uppfyller kvalifikationstiden. Skulle du bli uppsagd från ditt jobb under tiden som du är föräldraledig så kan du inte få inkomstförsäkring först det att din föräldraledighet är över.

Egenföretagare

En inkomstförsäkring kan vara bra även för dig som är egenföretagare om du vill känna dig trygg med att ha en inkomst ifall det skulle visa sig att ditt företag inte riktigt går som du först planerat. Skulle företaget gå i konkurs så kan du få inkomstförsäkring, men inte samtidigt som du får lönegarantiersättning. Är du delägare i ett företag så kan du under en del omständigheter få en inkomstförsäkring.

Om du är intresserad av en inkomstförsäkring så bör du först se till att vara med i A-kassan, ta reda på vilken inkomstförsäkring som skulle vara bäst för dig och vänd dig till ditt fackförbund om du vill veta mer om vad som skulle gälla för just dig.

Lämna en kommentar