Trafikförsäkring – vad är det och varför?

november 9, 2020
Av admin

I samarbete med trafikförsäkring.se

I Sverige är det lag på att varje motorfordon ska ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är till för att säkra ersättningar vid olyckor. Det är en obligatorisk försäkring för alla som äger ett fordon och behövs för att ingen ska riskera att bli utsatt för en olycka och inte få någonting i ersättning vare sig för personskada eller fordonets skador.

Om ditt fordon skulle vålla en trafikolycka så är det ditt fordons trafikförsäkring som går in och ersätter den drabbade för de skador som uppstår på den icke vållande parten, både personen och personens fordon. Den drabbade i detta fall kan också vara en sak, som en lyktstolpe, ett staket eller en annan parkerad bil. Trafikförsäkringen ersätter inte dig för ditt fordons skador, men dock för eventuella personskador på dig.

Tecknas i samband med att du köper fordonet

Försäkringen ska tecknas i samband med att du anskaffar ett fordon. Skulle fordonet vara avställt tecknas försäkringen genom att man ställer på fordonet.
Försäkringen ska sägas upp om du säljer eller skrotar fordonet. Det är viktigt att inte glömma det för annars kommer premiebetalning förväntas av dej. Om du äger ett fordon men inte har trafikförsäkring så kommer du att debiteras en trafikförsäkringsavgift när detta uppdagas, och den är mycket högre än själva kostnaden för försäkringspremien.

Om ytterligare förklaring är av vikt, kan jag beskriva ett exempel på varför detta är viktigt och bra:
Ponera att du har en ny bil. Ponera att du av någon anledning tappar kontrollen, det kanske är en manuell bil och du är van vid automat och råkar lägga i backen istället för ettan, och gasar till så att du kör på något bakom dej. Låt oss för hälsans skull säga att det är grannens staket du kör på.
Här går trafikförsäkringen smidigt in och ersätter grannen i ditt ställe så ingen stor förlust för någon av er ska uppstå. Belopp varierar beroende på bolag och omständigheter. Om staketet är ditt eget måste du däremot ha en bilförsäkring för att täcka egna kostnader, där finns en uppsjö varianter att välja på som kräver ett eget faktablad. Det bästa är om du tittar på de olika bolagens villkor och premier för att gå vidare.

OBS: Släpfordon (alla sorters släp) behöver inte ha trafikförsäkring.

Lämna en kommentar