Hur du vässar ditt CV inför jobbsökandet!

december 5, 2019
by admin
  • cv

I samarbete med www.cv-mallen.se

Ett CV är egentligen en lista på alla dina viktigaste förvärvade kunskaper och erfarenheter genom livet, här ska det framgå vad du kan och vad du kan erbjuda i ett ganska kortfattat format. När du skriver ditt CV finns det några centrala punkter du måste ta med för att ge ett professionellt intryck inför de tjänster du tänker söka. De viktigaste är tidigare arbetserfarenhet och utbildning, gärna i kombination med en inledande sammanfattning av vad du är bra på, dina starkaste meriter. Avsnittet med arbetserfarenhet bör omfatta dina senaste eller viktigaste arbeten några år tillbaka, för många listade arbeten blir bara onödigt och svårt att gå igenom för arbetsgivaren. Lista arbetena i kronologisk ordning med senaste först, skriv en kort sammanfattning till varje tjänst där du listar dina sysslor och ditt ansvar. Utbildning likt arbetserfarenheten men med fler detaljer kring betyg, program, kurser och datum med mera.

Ett CV är till skillnad från ett personligt brev mer en artikel som listar dina kunskaper och erfarenheter medans det personliga brevet låter dig visa en personligare sida. I ett sådant brev bör det finnas mer information och du kan t.ex. specificera särskilda erfarenheter. Oftast kan du ha ett färdigt CV som passar alla dina jobbansökningar tillsammans med ett personligt brev som du däremot anpassar för varje tjänst du söker.

För att skriva ett CV som sticker ut måste du framhäva varför du är bra på det du säger dig vara bra på. Om du till exempel framför att du i tidigare arbeten eller utbildningar lärt dig en färdighet bör du ge exempel på hur du använt denna. Du måste också sätta en personlig prägel på ditt CV och visa att du är självsäker på dina kunskaper samt visa en personlig sida i texten om vem du är.

Kom ihåg att uppdatera ditt CV regelbundet med professionella kunskaper och erfarenheter! Ditt CV framhäver även varför du kan argumentera för en viss lön. Har du mångårig relevant utbildning eller erfarenhet kan du efterfråga eller till och med ställa krav på en högre lön än genomsnittet har för din sökta tjänst.

Ha dessa punkter i åtanke när du författar ditt CV för första eller hundratjugonde gången – det finns alltid saker man kan förbättra! På CV-mallen.se hittar du många fler tips om hur du ska gå tillväga när du skriver ditt CV! Där kan du designa ditt CV utifrån mallar och få det färdigt som PDF eller som en digital länk att skicka till arbetsgivaren!

Leave a Comment