Få koll på din ekonomi med hjälp av samlingslån

oktober 14, 2020
by admin
  • lån


Många låntagare har onödigt stora utgifter för sina smålån på grund av de höga räntorna på lånen. För att få en bättre och mer stabil privatekonomi bör man därför samla alla sina lån och baka ihop dem till ett samlingslån. Det gör stor skillnad för privatekonomin och kan till och med bidra till att det blir sparpengar över i slutet på månaden.

Vikten av att ha koll på sin ekonomi

Att få en stabil ekonomi kräver aktiva val i vardagen. Det gäller att ha stenkoll på sina in- och utgifter och anpassa sina inköp efter sina ekonomiska möjligheter istället för tvärtom. Många har svårt för att sköta sin ekonomi och en stor del av det beror på att man inte har koll på sin finansiella situation. När man tappar greppet om hur ekonomin ser ut är det lätt att det snabbt får negativa konsekvenser. Men även om man har stenkoll kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop varje månad. Oavsett hur lite eller mycket du vet om din ekonomiska situation bör du se till att ändå göra allt för att inte hamna snett med din ekonomi. Annars finns det stor risk att Kronofogden knackar på och tar både saker och bostad ifrån dig.

Dålig ekonomi? Gör så här

En vanlig orsak till att man tappar kontrollen över ekonomin beror på smålån och räntor. Varje gång man tecknar ett nytt låneavtal medföljer en ränta på köpet. Ju fler lån man har, desto fler räntor. Räntan är priset man får betala för att vilja ha snabba pengar och i längden kan det bli en dyr historia. Ett samlingslån är en lösning för att få bättre koll på sina omkostnader för lånen och ett sätt att minska utgifterna. Genom att ta ett samlingslån får man alltså ett lån och en ränta att ta hänsyn till istället för flera smålån och flera räntor. Många upplever att det är en mycket enklare lösning och att det dessutom skapar möjligheter för att kunna lägga undan pengar i slutet på månaden. På sikt bidrar det till en bättre och mer stabil privatekonomi.

Fler sätt att spara pengar

En stor del av befolkningen har inte råd med en spontan utgift på 5.000 kronor. Det innebär att många lever på gränsen för vad deras ekonomi klarar av och/eller att de lever över sina tillgångar med hjälp av krediter. Genom att aktivt försöka dra ner på utgifterna och öka inkomsterna kan man få en lugnare tillvaro där man slipper att ständigt oroa sig för sin ekonomiska situation. Exempelvis kan man:

  • Handla kläder och inredning en gång om året och helst på rea som under black friday eller mellandagsrean
  • Bara köpa det man behöver
  • Jobba extra
  • Sälja allt man inte behöver eller inte vill ha och som ligger gömt i garderoberna
  • Sluta bry sig om andras åsikt angående vilken bil man har, vilka kläder man bär och så vidare
  • Omvärdera synen på behovet av att ta semester
  • Börja värdesätta pengars värde mer och bara spendera pengar på saker som har ett högt värde utifrån ett reellt värde eller utifrån ett välmotiverat behov
  • Flytta till en billigare bostad

Leave a Comment