Bra tips för dig som ska renovera hemma

augusti 25, 2021
Av admin

Under sommaren kanske du suttit och tittat på tv när Ernst Kirchsteiger har renoverat och gjort om ett gammalt hus till ett snyggt och praktiskt sådant, som ser nytt och fräscht ut. Du ser dig omkring i ditt och känner att det är nog dags att fixa lite i ditt eget hus. Det är visserligen en hel del att tänka på när det ska renoveras, som vad som måste åtgärdas först, hur din ekonomi ligger till med mera. Vad kan du göra själv, och vad en hantverkare kan hjälpa dig med. Om du exempelvis behöver göra en trapprenovering eftersom du har en gammal heltäckningsmatta som sitter fastlimmad i trappan, då bör du anlita en hantverkare. Om mattan är svårt att få bort, kanske starka lösningsmedel måste användas. Då kan du alltid kontakta dem för mer information, de är vana vid liknande jobb.

Det bästa med att anlita en hantverkare är att du får använda dig av ROT-avdraget, som gör att du endast behöver betala 70 procent av arbetskostnaden. Du behöver heller inte göra någonting själv, på fakturan är redan beloppet avdraget, och företaget får resterande 30 procent direkt från Skatteverket. ROT-avdraget syns sedan på nästa års deklaration.

Så renoverar du en trappa själv

Att renovera en trappa är ett hårt arbete som kräver mycket tid, men svårt är det inte. Om du inte har en heltäckningsmatta som sitter fastlimmad, utan endast en plastmatta som först ska tas bort, krävs inga starka lösningsmedel, det räcker med att spackla, slipa och måla, för att få ett snyggt resultat, och som gör att trappan ser ut som ny. Ett viktigt moment är att du först gör en bedömning att materialet är okej. Kontrollera även så det inte finns några fuktfläckar och att materialet inte måste bytas ut någonstans. Det bästa sättet är att du lossar ett hörn på flera olika ställen i trappan innan du påbörjar jobbet. Efter att du spacklat bör du se till att det blir jämt när du slipar.

Bra att tänka på om du inte vill halka

Trappan blir snygg om du målar den, men det är viktigt att du använder dig av en färg som är slittålig. Trappor kan vara hala och lätt att ramla i, och för att inte behöva var orolig över det, kan du vända dig till en färghandel och be en fackman blanda till någon sorts struktur, som gör att trappan blir matt. Det finns även små lister att limma på som underlättar gåendet i trappan. Är du det minsta osäker, dra dig inte för att anlita en hantverkare, då vet du att jobbet blir proffsigt gjort.

Lämna en kommentar