Att hålla på med svetsning

september 6, 2021
Av admin

I samarbete med permanova.se

De allra flesta har antagligen hört någon gång att de inte ska titta in i en svetslåga för då kan man bli blind. Det är faktiskt sant, precis på samma sätt som det kan vara farligt att titta rakt in i solen. Men hur är det egentligen att hålla på med svetsning och vad används det till?

När kan svetsning användas?

Det finns många olika typer av svetsning och de kan användas till flera saker. Man kan till exempel laga metallföremål eller tillverka metallföremål genom att svetsa ihop armeringsjärn eller andra metallstycken. Rosthål på bilar kan lagas genom att man svetsar dit en bit plåt.

Är det farligt att svetsa?

Det kan vara farligt att svetsa, men det finns sätt att minska riskerna rejält. Man bör ha tåliga kläder, kraftiga handskar, skyddsglasögon och dessutom är det bra om en brandvakt närvarar. Man bör inte titta i svetslågan och om man är den som svetsar bär svetshjälm med färgat glas alltid bäras så ögonen skyddas. Både ljus och gnistor kan nämligen vara farliga. Det är också bra om man bär hörselskydd då det kan låta en del när man svetsar. Se också till att det inte finns brännbara material i närheten.

Vad krävs om man vill arbeta som svetsare?

Om man vill arbeta som svetsare krävs det att man har utbildning i svetsning. Är man egen företagare behöver man ingen utbildning men det är viktigt att man vet vad man gör och dessutom ska svetsningarna hålla. Det kan också vara bra att ha utbildning i Heta Arbeten om man ska arbeta som svetsare.

Lära sig svetsa

Det finns flera utbildningar man kan gå för att lära sig svetsa. Både gymnasier och olika vuxenutbildningar lär ut svetsning. Man kan också lära sig av en erfaren svetsare, eller träna på egen hand om man köper en svets och material.

Lämna en kommentar