Att äga en hund

april 7, 2021
by admin

I samarbete med hundförsäkring.se

Att skaffa hund innebär inte bara att man får en trogen vän under många år, det innebär även att man åtar sig ett stort ansvar under lika många år. Den kärlek och glädje som en hund skänker väger dock med råge upp för alla måsten som kommer på köpet.

Det finns flera studier som visar på att en hund har positiva effekter på såväl den fysiska som den psykiska hälsan för människan. Bara genom att klappa en hund så kan hormonet oxytocin utsöndras, vilket även brukar kallas för ”må-bra-hormonet”. Även den fysiska hälsan förbättras då man automatiskt kommer ut på dagliga promenader, som stärker så väl hjärta som hjärna. Genom att öka den fysiska aktiviteten minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Veterinärbesök

En av de mindre roliga åtagandena som kommer med ett hundköp är veterinärbesöken. Som hundägare är man skyldig att ta sin hund till veterinären vid skada eller sjukdom, såväl som vid akuta och icke akuta fall. Att gå till veterinären slutar många gånger som en dyr historia och det kan då kännas tryggt att ha en bra hundförsäkring som tar en stor del av kostnaden som kan uppstå. Olyckan är lätt framme och det krävs inte mycket för att hunden ska drabbas av ett klobrott, trampa snett och bli halt eller bli magsjuk till följd av att ha ätit något olämpligt.

Förutom de dagliga promenaderna och mysstunderna kan man ta med sin hund på en mängd olika aktiviteter för att förhöja så väl hundens liv som ditt eget. Sätt guldkant på den gemensamma vardagen och utforska till exempel skog och mark tillsammans, vandra på någon vandringsled eller gå en kurs ihop. När man gör saker tillsammans stärks relationen mellan hund och människa ytterligare och ni kommer närmare varandra. Det är inte bara relationen till din hund som stärks utan hundägande kan även öppna dörrar för nya bekantskaper som delar ditt intresse. Man kan hitta likasinnade på kurser eller på olika nischade forum på nätet. På så sätt kan både du och din hund få nya vänner att umgås med, vänner som kanske består livet ut.

Leave a Comment