Privatekonomi

april 15, 2021
by admin

I samarbete med Mystep.se

När man får sitt första jobb har många bråttom att flytta hemifrån för att starta sitt vuxna liv. En mycket stor del av att vara vuxen berör ekonomin.
Det är viktigt att man som ung snabbt lär sig att hantera sin ekonomi.

Det finns en del grundläggande kunskap att bära med sig genom livet. Kort kan man säga att det är så att utgifterna som man har på en månad inte får vara större än inkomsten man har per månad. Det kan förefalla självklart men, när det kommer någon stor kostnad, det kan vara en lustfylld kostnad för att man köpt något som man så gärna vill ha eller något som behöver lagas eller skaffas, så måste den finansieras. Ofta tar man ett lån för att få köpa den, låt oss säga att man köper en bil. För bilar brukar man få låna pengar till en ränta som idag ligger runt 5%.
Ränta är det som man betalar extra för att få låna pengarna. Om räntan ligger på 5 % så kan man räkna ut den genom att ta hela summan man lånar och multiplicera med 5 %. Den summan är vad ditt lån kostar per år. I samband med att lånet ges, så får du en avbetalningsplan, eller i alla fall en summa som du ska betala per månad. Ett exempel på långivare och jämförelse av lån är där du kan se mer info om lån.

Kostnader som skall täckas

Räntekostnader ska du alltså lägga till i beräkningen av dina månadsutgifter för att säkra att dina inkomster räcker till. Så, om du flyttat och har en egen hyra att betala så behöver du säkra att alla dessa räkningar täcks av din lön:

– Hyra
– El
– Internet
– TV
– Mobilabonnemang
– Billånet
– Mat
– Transport till och från arbetet

En mycket god idé är också att lägga undan en summa för eventuella utgifter som du inte räknat med eller till något du vill köpa eller göra, som till exempel en utlandsresa.
Så till listan ovan är det toppen om du lägger till en summa som ska in på sparkontot. Om alla dessa kostnader täcks in av din lön så har du skapat en god privatekonomi och dina chanser att ha en bekymmersfri ekonomi är goda.

Ofta är man optimistisk i början av sitt vuxna liv och tänker att ”det ordnar sig” men jag vill gärna säga ändå, att det är väldigt viktigt att man tar ekonomi på allvar för att inte hamna snett från början och behöva kämpa med misstag man gjort under en lång tid framöver.

Leave a Comment