Arbetskläder

februari 2, 2023
Av admin

På en del arbetsplatser kan man bära sina egna, privata kläder. Men det finns också många yrken där du får arbetskläder. Oftast på grund av att yrket i sig är slitsamt och kläderna är särskilt framtagna för att ge dig bättre skydd.

Arbetskläder med tryck

Det finns neutrala arbetskläder som inte sticker ut i mängden från vanliga klädesplagg. Men det kan också vara bra att använda arbetskläder med tryck för att företaget ska få gratis marknadsföring. Dessutom blir det enklare att se vilket företag personalen tillhör. Oavsett om du behöver varselkläder, arbetsbyxor eller enklare klädesplagg såsom hoodies med tryck eller T-shirts med tryck går det att beställa.

Skatteregler vid köp av kläder i företaget

Som företagare är det helt okej att köpa arbetskläder till dig själv och dina anställda för företagets pengar. Inköpen är dessutom helt avdragsgilla om du uppfyller vissa förutsättningar och bokförs vanligtvis på kontot 5480 (Arbetskläder & skyddsmaterial) på debet.

Arbetskläder är helt avdragsgilla om de är:

  • Kläder som är anpassade för arbetet. De utsätts för kraftigt slitage eller nedsmutsning i arbetet.
  • Skyddskläder
  • Uniformer
  • Profilkläder

Kläder som kan användas i vardagen, exempelvis kavajer, skjortor osv är vanligtvis skattepliktiga förmåner för de anställda. Det finns dock undantag då även denna typ av kläder kan vara skattefria. Ett exempel då de är skattefria förmåner är om klädesplaggen är försedda med arbetsgivarens namn eller logo så att de märkbart avviker från vanliga klädesplagg.

Olika typer av arbetskläder

Utbudet på arbetskläder är idag väldigt stort då behoven är olika beroende på vilket sorts arbete som ska utföras i kläderna.

Som vi nämnde i tidigare stycke finns det varselkläder. Varselkläder består vanligtvis av en jacka och ett par byxor i en stark grön färg och har reflexer för att de ska synas. Denna typ av klädsel är vanlig bland de som exempelvis arbetar inom byggbranschen och yrken där man arbetar utomhus eller på gatorna. Det är till exempel vanligt bland de som bygger vägar eftersom det är viktigt att synas i trafiken för att minska risken för skador och olyckor.

Andra exempel på arbetskläder för dig som arbetar utomhus är regnkläder som håller dig torr under de blötaste dagarna. Det finns regnjackor såväl som byxor. Sedan finns det värmande överdelar såsom fleecetröjor, västar och jackor som håller dig varm och torr.

Arbetar du med bilar eller något annat yrke som innebär en del stänk från olja och annat som kan bli en brandrisk är det viktigt att du har på dig kläder som är flamskyddande. Det finns till exempel overaller som skyddar kläderna från fläckar som är svåra att få bort samtidigt som det ger flamskydd.

Men du kan även välja att bära något mer vardagliga klädesplagg som kan användas som arbetskläder. Till exempel T-shirts och skjortor.

Oavsett vilket jobb du har är det alltid viktigt att du har bra skor. Det finns särskilda skor med hättor och spikskydd som är tillverkade för att skydda arbetarens fötter mot tunga och vassa ting.

Sist men inte minst finns det flera accessoarer. Det finns allt från huvudbonader i form av kepsar och mössor till handskar som håller dig varm och underkläder. Du finner även olika attiraljer i form av knäskydd, bälten och hängslen.

Lämna en kommentar