Sälja företag

februari 24, 2023
Av admin

Som företagare kan en av de viktigaste affärer du gör vara att sälja företaget. För att du ska undvika problem och göra en smidig försäljning är det viktigt att du planerar det hela ordentligt. Börja därför i god tid med att förbereda allting.

Noga koll på detaljerna

Företagsformen du har kommer bestämma hur processen kring försäljningen går till. Det är relativt komplicerat att sälja ett handelsbolag eller aktiebolag, men du som har en enskild verksamhet har en enklare försäljningsprocess.

Ett tips på vad du kan göra när du bestämmer dig för att sälja företag är att ta hjälp av Qrev. De har kunskapen som krävs och hjälper dig med hela försäljningsprocessen.

Förbered företaget och sätt pris

Innan du kan börja leta efter en köpare måste du först gå igenom verksamheten noga och dokumentera allting. Detta är information som krävs för att du lättare ska kunna lämna över företaget till en ny ägare.

Självklart måste du även sätta ett pris på ditt företag. Detta är ett av de svåraste stegen i försäljningen. Ett företags värde beror nämligen på flera olika aspekter från potentialen till vilka lånemöjligheter köparen har. Företaget kan även ha mer än ekonomisk fördel för dig som ägare och det innebär att personliga och emotionella aspekter också spelar in.

Hitta rätt köpare

Förutom att du måste förbereda ditt företag för försäljning kan du även börja leta köpare nästan samtidigt. Det kan vara vem som helst som är intresserad av att köpa företaget, från anställda till privatpersoner utanför företaget. Många företag säljs till andra företag eller till och med till en kund som är intresserad. Köparen du väljer kan även avgöra hur högt pris du får för företaget. Det sägs att kunder, leverantörer och konkurrenter många gånger gör det möjligt att sälja företaget för ett lite högre pris.

Lämna en kommentar