Få bort mossa på taket med taktvätt

januari 25, 2023
Av admin

Ett rent tak höjer din bostads eller fastighets värde. Dels ser det rent och prydligt ut och dels är det bättre för huset. Mossa och annan tillväxt har tendens att sätta sig på taket men med taktvätt och rengöring kan du ta bort det på nolltid.

Så blir ditt tak angripet

Taket på ett hus måste utstå mycket under sina dagar. Med tiden gör fukt och smuts att det börjar växa mossa och alger på taket. Olika tak drabbas olika hårt och snabbt. På betong- och cementtak är det till exempel vanligare eftersom solens UV-strålar bryter ner ytan och gör taket grövre. Detta är svaret på varför det växer på taket och varför växtlighet lättare får fäste. I den grövre och mer porösa ytan får lav, alger och små växtpartiklar lättare att slå rot och föröka sig.

Så tvättar du taket rent

Du bör anlita en takfirma med jämna mellanrum som dels får ta sig en titt på ditt tak och dels regelbundet tvätta det. Taktvätt brukar efterföljas med en takmålning också, så taket blir riktigt fint och ser ut som nytt. En taktvätt börjar alltid med en genomgång; en besiktning för att se hur illa det är ställt med taket och hur grovt man måste rengöra. Sedan får du en offert på arbetet innan din anlitade firma sätter igång.

Varför bör man tvätta taket regelbundet?

  • Ta bort växternas rötter
  • Ytbehandling motverkar ny påväxt
  • Undersökning av takets skick ingår
  • Husets helhetsintryck höjs

ROT-avdrag för taktvätt

Om du som privatperson och husägare anlitar en firma som utför professionell taktvätt kan du ha rätt till ROT-avdrag. ROT-avdraget är ett skattefritt avdrag som innebär att du får en 30 % mindre kostnad på arbetet som firman utfört. ROT-avdraget täcker alla typer av takarbeten och renoveringar och uppgår till 30 % av arbetskostnaden eller högst 50 000 kr per år och per person. Normalt drar firman av det direkt på fakturan så du slipper jobbig administration och uträkningar.

Lämna en kommentar