Energipriser

december 16, 2021
Av admin

I samarbete med cheapenergy.se

I Sverige hart vi sett kraftigt stigande energipriser under hösten och vintern 2021. Detta har gjort att många svenskar tagit sig en titt på sina elavtal och börjar kika på alternativ till sitt gamla elbolag. Att byta elbolag är enkelt och går vanligtvis smärtfritt. Man skickar in sina uppgifter till det nya elbolaget så sköter de resten i princip. Det nya elbolaget tar kontakt med ditt gamla elbolag för att ta reda på dina nuvarande villkor och när du har möjlighet att byta.

Hur elmarknaden fungerar i Sverige

El går inte att lagra, därför måste den förbrukas i princip samtidigt som den produceras. Detta gör att elnätet hela tiden måste fyllas och balanseras med den el som finns tillgänglig från produktionen just nu. När det blåser kommer en del av elen från vindkraft, när det inte blåser kommer elen från kärnkraft och vattenkraft till exempel. När solen lyser kommer en del av elen från solenergi men när solenergi inte kan produceras måste elen komma från andra källor. Ibland tvingas man till och med importera el från andra länder.

Eftersom Sverige de senaste åren valt att satsa på vind- och solenergi framför allt har vi tvingats importera el från andra länder när det inte blåser och när solenergi inte kan produceras. Detta är den främsta anledningen till varför vi fått ett så högt elpris under 2021. En annan faktor är att priserna på gas har stigit.

Cheap energy

Det finns ett elbolag som heter Cheap Energy. De har skapat en serie på sin hemsida som heter Palle och energitjuvarna. Där kan du läsa om hur den svenska elmarknaden fungerar och lära dig om hur några av de olika aktörer som agerar på den svenska elmarknaden delvis styr priserna på el. De erbjuder 100% grön energi och de försöker hela tiden pressa priset på el så att du som kund skall behöva betala så lite som möjligt.

Lämna en kommentar