Tips till en bättre privatekonomi

februari 17, 2020
by admin

Det är viktigt med en bra ekonomi. Det ger en trygghet att veta att man exempelvis klarar av att hantera en oväntad utgift utan att behöva ta ett lån. De flesta har någon gång tittat på Lyxfällan med antingen tanken att ”hoppas jag aldrig kommer hamna i den sitsen” eller ”hur är det ens möjligt att lyckas sätta sig i den sitsen?”.

Hur bygger man då upp en bra privatekonomi så man inte behöver leva med den ständiga oron att bilen ska gå sönder, att man blir av med jobbet eller att räntorna höjs? Det är faktiskt inte särskilt svårt och det tar inte heller särskilt lång tid, men det gäller att man tänker till lite.

Många bäckar små gör en stor å

Rubriken är ett ordspråk som man verkligen ska ta till sig när man ska bygga upp sin privatekonomi. Små saker som att cykla till jobbet, göra matlådor, sluta röka och storhandla kan göra stora skillnader för privatekonomin. Att göra en budget är viktigt, men det är desto viktigare att verkligen följa den, annars blir den meningslös. Att veta vad du har att röra dig med varje vecka eller varje månad innebär att du kan föra över pengar till ditt sparkonto direkt när du får din lön.

Spara pengar tips

  • Automatisera ditt sparande och lev på det som finns kvar
  • Ta med matlådor till jobbet
  • Undvik prenumerationstjänster som Spotify, Netflix, Viaplay mm
  • Åk kollektivt eller samåk med arbetskollegan eller kanske grannen
  • Undvik tobak och alkohol
  • Släck lampor i rummen ni inte vistas i
  • Undvik impulsköp, åk hem och fundera på ifall du verkligen behöver den där märkeströjan
  • Handla begagnade saker på blocket, loppis och andra marknader
  • 1/3 av all mat vi köper slängs. Att planera sina måltider och använda all mat du köper kommer spara dig massa pengar

Kundklubbar och rabattkoder

Ett annat bra tips är att gå med i olika kundklubbar. Då får du ofta rabatter och andra bra erbjudanden på produkter du vanligtvis handlar. Handlar du mycket på nätet så finns det mängder med tillgängliga rabattkoder som kan göra ditt köp billigare. Du kan exempelvis spara pengar via rabattkoder hos Kupongerna.se. Ett annat alternativ till rabattkoder är cashbackshopping som ger dig pengar tillbaka på alla köp du gör på nätet. Detta tycker vi dock är lite krångligt då pengarna läggs på ett konto där du måste uppnå ett visst belopp innan utbetalning sker. Det är mycket bättre att använda en rabattkod i kassan och få sitt avdrag direkt.

Se över alla abonnemang och avtal

En annan stor tjuv för privatekonomin är alla abonnemang och avtal. Har du någon gång jämfört elpriser, lån, internetabonnemang och mobilabonnemang? Om inte så är det hög tid att göra det. Många är väldigt bekväma och bara kör vidare på sina avtal trots att det finns mycket pengar att spara. Om du betalar 400 kronor i månaden för ditt mobilabonnemang, men kan få ett lika bra för 249 kronor i månaden så är valet inte så svårt, eller hur? Det finns många bra sidor på internet som kan hjälpa dig med denna typ av jämförelser och framför allt finns det mycket pengar att spara!

Deklarera smartare

Ett sista bra tips kommer i samband med att det är dags att deklarera. Att bara godkänna deklarationen för att ha det avklarat är en vanlig företeelse, men även här kan du göra en hel skattereduktioner som gynnar din privatekonomi. Visste du till exempel att du kan göra ROT– eller RUT-avdrag för hushållsnära tjänster? Eller att du kan göra avdrag för arbetskläder, arbetsrum eller bil i tjänsten? Det finns mycket pengar att spara och du kan läsa mer om vilka avdrag du kan göra här.

Efter att ha läst det här inlägget har förhoppningsvis polletten trillat ner och du har fått en insikt över hur enkelt det är att faktiskt förändra sin ekonomi till det bättre. Det är som sagt bara små förändringar i vardagen som krävs för att du ska kunna skapa en privatekonomi som du kan känna dig trygg med.

Leave a Comment