Tänk på detta när ansöker om ett kreditkort

maj 28, 2021
Av admin

Kreditkortsmarknaden växer för varje år som passerar och i samband med att marknaden växer ökar möjligheterna för dig som konsument att få ut så mycket som möjligt från ditt kreditkort.

För att lyckas med detta måste du göra ordentligt med research och du bör ha en bild av vad du vill få ut av ditt kreditkort, helst innan du påbörjar jakten. För att underlätta för dig har vi samlat de viktigaste faktorerna att tänka på när du ska ansöka om ett kreditkort.

Utvärdera dina behov

Det första du måste överväga när ska hitta det bästa kreditkortet för dina behov är hur dina behov faktiskt ser ut. Vad är du vill få ut av ditt kreditkort? Och hur mycket kredit behöver du tillgång till?

En del kreditkort är exempelvis bäst för resor då de erbjuder bonusar på flyg och hotell samt kompletterande reseförsäkringar och avbeställningsskydd. Andra kreditkort passar de som kör mycket bil och vill samla bonusar på bensinmackar runt om landet. Vidare finns det kreditkort som erbjuder förmåner i matbutiker, när man shoppar online och i princip överallt annars där du spenderar pengar.

Som sagt behöver du även överväga hur mycket kredit du faktiskt behöver ha tillgång till. I regel får man fler förmåner ju större kreditutrymme man beviljas, men du vill inte ta ut en kredit om du inte har möjlighet att betala tillbaka.

Det finns idag kreditkort med allt från 5 000 SEK upp till flera hundratusen kronor. Somliga exklusiva kreditkort har inte ens en övre gräns på hur mycket du får spendera.  

Hitta en seriös kreditgivare

Med en bättre idé om vad du vill få ut av ditt kreditkort är det dags att börja jakten på seriösa kreditgivare. Det finns idag praktiska jämförelsesajter som erbjuder opartiska recensioner och rekommendationer av kreditgivare. Du kan även hitta all information du kan tänkas behöva om en kreditgivare eller bank på deras hemsidor. Enligt lag måste de nämligen tillhandahålla all information om sina kort, villkor, etc.

Har du nära och kära som redan använder ett kreditkort kan du alltid fråga dem om åsikter. Och har du redan ett kreditkort som du vill upp- eller nedgradera kan du alltid kontakta din befintliga kreditgivare. De brukar vara mycket glada över att hjälpa dig hitta en passande lösning då de (naturligtvis) inte vill bli av med dig som kund.

Granska dina betalningsmöjligheter

Innan du skickar in din kreditansökan måste du granska dina betalningsmöjligheter. Och här kan du inte ta några genvägar.

I samband med att du ansöker om ett kreditutrymme kommer kreditgivaren i fråga genomföra en kreditupplysning på dig, i regel via Upplysningscentralen (UC). Genom denna upplysning får kreditgivaren all information de behöver om din ekonomi vilket de sedan grundar sitt beslut på. Däribland om du har inkomster, skulder, betalningsanmärkningar, etc.

Saknar du betalningsmöjligheterna som krävs för ett kort eller om du inte lever upp till de nödvändiga kraven kommer din ansökan nämligen att nekas. Därför bör du aldrig ansöka om ett kreditutrymme som är större än vad du har råd med.

Skulle du vara så att du inte har ekonomin som krävs för att beviljas en kredit så finns det inte så mycket du kan göra. Anledning till att du nekas en kredit är i slutändan för att skydda dig från att förvärra din situation. Därför bör du istället göra allt du kan för att få rätsida på dina finanser innan du ansöker om kredit igen.

Lämna en kommentar