Spara och investera pengar

september 19, 2019
by admin

Det är alltid bra att ha en liten buffert undanstoppad. Oförutsedda saker kan hända och då kan man behöva lite extra pengar. Men vilka olika alternativ finns det egentligen för att spara och investera?

Investera i aktier

Ett av de kanske mest använda alternativen för investering och sparande är aktier. Det är en form av värdepapper. Man köper helt enkelt en del av ett företag eller bolag. Varje år kan man sedan plocka ut vinster om bolaget går bra. När det gäller aktier finns det inga gränser för hur länge man måste behålla dem eller liknande, utan man kan helt enkelt sälja dem när man vill. Det är dock inte någon garanti för att pengarna man har investerat har ökat. Man kan också ha förlorat en del av sin investering.

Sparkonto
Ett annat alternativ är att sätta in pengarna på ett sparkonto. De här finns i flera olika varianter. Om man har pengarna på ett sparkonto finns det ingen risk att man förlorar dem. Den ränta som erbjuds på kontot är dock inte lika hög som de förtjänster man kan göra på aktier. Ett sparkontos ränta kan variera och ofta kan man få en bättre ränta om man går med på att låsa pengarna ett tag. Om man låser sina pengar kan man inte ta ut dem när man vill utan då är pengarna fast. Det gäller alltså att man ser till att inte sätta av mer pengar än man har råd med till sparandet.

Guld
Ett annat alternativ är att investera i guld, metaller och andra ädelstenar. Det finns tre olika sätt att investera i guld på. Man kan antingen investera i allokerad form, i värdepapper eller i fysiskt guld. Guld med mera är sådant som aldrig blir värdelöst, vilket kryptovalutor kan bli. Att investera i fysiskt guld eller i en annan metall kan dock innebära en del svårigheter. Alla har till exempel inte möjlighet att förvara guldet hemma.

Hur mycket ska man spara?

När man ska spara pengar är det viktigt att tänka på hur mycket pengar man sätter av. Det spelar ingen roll om man väljer att investera i aktier, guld eller om man sätter in pengarna på ett sparkonto. Om man låser pengarna i sin sparmetod är det än värre. Då kan man inte komma åt sina pengar om det är så att man skulle behöva dem akut. Hur mycket man ska spara eller bör spara beror helt på hur mycket pengar man tror sig kunna behöva om något sker, samt på hur mycket pengar man tjänar varje månad. En person med hög lön kan antagligen spara och investera mer än personer med låga inkomster.

Spartips

Det finns en hel del tips och råd att läsa igenom och ta vara på när man ska börja spara pengar. Här har du fått några tips och du kan hitta fler bra spartips på Aktieskolan.se online. När du ska börja spara pengar eller investera kan det vara bra att läsa på lite extra innan. Då kan du göra de allra bästa valen.

Leave a Comment