Solceller till bostadsrättsföreningen

juni 20, 2022
Av admin

Allt fler bostadsrättsföreningar väljer att installera solceller på sina fastigheters tak. Det finns grymt många fördelar med solceller och det är något både privatpersoner och bostadsrättsföreningar kan dra nytta av att använda.

Skaffa solceller – steg för steg

Innan din bostadsrättsförening kan installera solceller behövs det först och främst ses över vilka möjligheter det finns för solceller. Föreningen behöver se över takets solläge, takets storlek, föreningens elanvändning samt upplägg på elavtal. Dessa punkter är viktiga att gå igenom för att bedöma om solceller är ett fungerande och effektivt alternativ. Om ni i föreningen tar beslutet att gå vidare med att installera solceller är det dags att börja planera hur många solceller som ska installeras och var de ska placeras på taket. Att göra denna uppskattning kan ge en tydligare kostnadsbild för vad hela kalaset kan kosta och även vilken besparing i elkostnader det kan leda till. Nästa steg är att föreningen tar in offert för solcellsinstallationen från ett solcellsföretag. Kostnaderna för själva installationen och solcellerna kan variera. Därför kan det vara lämpligt att se över flera olika alternativ.

Fördelar med solceller till bostadsrättsförening

Det finns betydligt många fler fördelar än nackdelar när det kommer till solceller BRF, varav några av de tyngst vägande fördelar står listade nedan.

1. Lägre elkostnader

Solceller kan ge fastigheten lägre elkostnader och energikostnader. Detta gynnar föreningen i sig men även alla medlemmar i bostadsrättsföreningen. De får nämligen själva sänkta kostnader i och med de sänkta elkostnaderna.

2. Miljövänlig elektricitet

Solceller är ett otroligt miljövänligt alternativ av energi i jämförelse med många andra energialternativ som finns på marknaden. Solcellerna omvandlar solens energi till el som kan användas i fastigheten och i alla bostadsrätter. Den el som eventuellt inte förbrukas kan dessutom säljas vidare till elbolaget så ingen el går till spillo. Detta gör fastigheten mer attraktiv på bostadsmarknaden och kan dessutom kännas bra för alla medlemmar i bostadsrättsföreningen, då de vet att de gör något bra för miljön.

3. Reducerad skatt

Eftersom all el som inte förbrukas i en fastighet med solceller kan säljas vidare till elbolaget kan bostadsrättsföreningen i vissa fall få skattereducering. Försäljningen av överskottselen kan även bli momsbefriat, förutsatt att summan för försäljningen inte är högre än 30 000 kronor. Detta går dock inte per automatik utan behöver anmälas till Skatteverket. Det finns mycket besparingar att göra med solceller, vilket gör det till en grymt bra, ekonomisk och miljövänlig investering för framtiden.

Lämna en kommentar