Olika typer av kreditkort

februari 7, 2024
Av admin

Vad som är ett bra kreditkort är väldigt individuellt. Idag finns det mängder av kreditkortslösningar och alla är anpassade efter vad som är viktigast för användarna. När du själv ska välja ett betalkort med kredit finns det därför en rad möjligheter du bör överväga. Vill du exempelvis ha ett x antal räntefria dagar och/eller rabatter där du handlar?

Viktiga aspekter av att välja rätt kreditkort

Frånsett att det finns kreditkort för olika ändamål finns det också olika aspekter av ett kreditkort. Aspekterna är viktiga att ta hänsyn till oavsett vilken typ av kredit du väljer till slut. Så vilka är de?

  • Ränta: Hur mycket förväntas du betala i ränta varje månad? Det kan skilja procentenheter i räntekostnader, så det skadar aldrig att jämföra räntorna hos de olika aktörerna på marknaden.
  • Avgifter: Tillkommer avgifter utöver räntan? Om så är fallet ska dessa bakas in i den totala kostnaden för kreditkortet.
  • Räntefria dagar: Kan du få ett räntefritt kreditkort? Hur många dagar är i så fall räntefria?
  • Försäkringar: Vilka försäkringar ingår i kortet? Om du får bra försäkringar på köpet kan det vara ett mycket starkt skäl att välja en kreditkortslösning.
  • Säkerhet: Vilka säkerhetslösningar använder kreditbolaget och vilken hjälp får du vid eventuellt kortbedrägeri? Det ska tilläggas att de allra flesta kreditkortsföretagen erbjuder trygg e-handel och den bästa säkerheten vid exempelvis shopping utomlands.
  • Rabatter och poäng: Kan du få rabatter och/eller poäng när du betalar med kortet? Olika kreditkort ger olika förmåner. Välj helt enkelt ett kort som passar dina shoppingvanor.

Kreditkort med olika användningsområden

Förutom de grundläggande aspekterna av ett kreditkort finns det kort för olika ändamål, det vill säga olika typer av kort och krediter. Nedan listar vi olika typer av kreditkort för olika ändamål.

Bensinkort

Bensinkort är ett kreditkort du kan använda som ett vanligt betalkort. Det gör det främst enklare för dig när du tankar bensin, köper drivmedel och andra saker hos en viss bensinkedja. Tack vare kortet kan du samla poäng och tanka till ett rabatterat pris.

Bonuskort

Varje gång du betalar med ett bonuskort laddar du det med nya poäng du kan använda till billigare shopping. Beroende på kreditbolagets avtal kan du få bonuspoäng och eventuell cash back i olika butiker. Ju mer du handlar med kortet, desto mer pengar får du tillbaka.

Matkort

Matkort är ett slags bonuskort men som låter dig samla poäng när du handlar mat inom en viss butikskedja. Poängen du samlar kan du lösa in mot rabattcheckar. Matkedjorna brukar premiera sina kreditkortskunder med ytterligare kuponger och rabatter.

Premium-kort

Premium-kort benämns även VIP-kort och bjuder, precis som namnet indikerar, på vardagliga förmåner och lyx. Genom kortet kan du få inbjudningar till evenemang och tillträde till exklusiva platser, som lounge på flygplatser.

Resekort

Om du reser mycket kan ett resekort vara ett bra kreditkortsval. Resekortet ger dig nämligen poäng på till exempel dina flygresor så att du till slut kan få gratis resor. Många reseklubbar som är kopplade till ett kreditkort erbjuder även kunderna tillgång till lounge.

Lycka till med ditt val av kreditkort!

Lämna en kommentar