Körkort i Sverige

maj 12, 2020
Av admin

I samarbete med Trafiko.se

Att ta körkort är något som många 16- och 17-åringar längtar efter. Faktum är att en hel del människor tar sina körkort på eller i anslutning till 18-årsdagen. Att ta körkort är ett stort kliv mot att bli vuxen och framför allt självständig. Många arbetsgivare har B-körkort som krav hos den sökande.

Vad är ett körkort?

Körkort är något som är omgärdat av stränga regler och krav. Man måste bland annat ansöka om körkortstillstånd där Transportstyrelsen kräver intyg på ens synskärpa och om man har någon sjukdom som kan inverka på körningen. Även olika mediciner man tar ska presenteras. Det finns inga som helst krav på att övningsköra, däremot ska man genomföra de två obligatoriska riskutbildningarna samt få godkänt på dels teoriprovet (minst 52 av 65 frågor ska vara korrekt besvarade) och dels för ens körprov. Hos Trafiko finns teoripaket att beställa.

Körkortet i sig är ett fysiskt plastkort som är rosa och har diverse äkthetssigill och stämplar för att försvåra förfalskning. Körkortet kan nämligen användas som identifikationshandling.

Att ta körkort

Att ta körkort är olika svårt för olika människor. Några klarar alla moment galant, några har problem med teorin, några har svårt för körningen och några klarar nästan inget. Det är en ganska ojämlik bransch då de som är sämre ofta får betala mycket mer i form av extra körlektioner än de som inte har svårt alls för att köra.

Det finns också en skillnad mellan att ta körkort i exempelvis Stockholms innerstad och i Vilhemina, Västerbotten.

Körkortsfrågor

Om du behöver hjälp med körkortsfrågor finns Trafiko som en hjälpande hand. Att ta körkort är inte något som behöver vara speciellt svårt om man bara anstränger sig gällande teorin. Inga frågor är för dumma, det är bättre att ställa alla frågor så du vet hur du ska tackla uppkörningen på bästa sätt.

Lämna en kommentar