Investera skatteåterbäringen i aktier och fonder

maj 11, 2020
Av admin
  • Marknadsföring online

Om du har turen att få tillbaka på skatten gäller det att fundera igenom vad som är bäst att göra med pengarna. Det kan vara lockande att köpa en ny dator eller en snygg märkesväska men ett smartare alternativ är att spara och investera pengarna för att uppnå större drömmar.

Så sparar du för att uppnå dina drömmar

Kanske drömmer du om att flytta till ett hus eller en större lägenhet i ett centralt läge? Eller så vill du kunna vara tjänstledig från jobbet ett år för att bo utomlands eller plugga till ditt drömyrke. Oavsett vad du längtar efter kommer det att krävas en rejäl slant på kontot. För att få ihop ett tillräckligt stort sparkapital är det sällan tillräckligt att spara på ett vanligt sparkonto eftersom räntan är så låg. Om du istället investerar pengarna i aktier och fonder är chansen mycket större att summan växer till ett stort belopp. Varför inte spara en liten summa varje månad när lönen kommer in på kontot och komplettera ditt sparande med födelsedagspengar och även den större summa som du får tillbaka i skatteåterbäring en gång om året?

Spara i fonder och aktier

Den största fördelen med att spara i fonder och aktier istället för att ha kvar pengarna på ett vanligt sparkonto är att pengarna växer sig mycket större. 10 000 kr kan växa till det dubbla om du har kvar dem under flera år. Ju längre tidshorisont du har för ditt sparande desto mer kommer dina pengar att växa. Man brukar rekommendera att investeringar i aktier eller fonder görs på minst 5 års sikt eller längre.

För att spara i fonder och aktier behöver du öppna ett depåkonto hos en bank eller nätmäklare. När kontot är öppnat behöver du föra över sparpengarna till depåkontot för att kunna köpa aktier och/eller fonder. Att köpa fonder kostar ingenting, dvs du betalar ingen avgift för köp/sälj av fonder. Handlar du aktier så betalar du en avgift för varje köp och säljorder, avgiften kallas för courtage. De flesta fonder tar dock ut en förvaltningsavgift som brukar ligga på runt 0,5-2 % per år. Det finns fonder som är gratis, till exempel Nordnets superfond och Avanza Zero så det gäller att jämföra olika fonder för att hitta den som passar dig bäst. Att investera i fonder istället för i enskilda aktier är klokt om du inte är intresserad av att följa börsen och läsa på om olika företag. När du köper en aktiefond köper du en andel av många olika aktier i flera olika företag som fondbolaget har valt ut. Du kan till exempel välja att köpa en fond som investerar i svenska företag eller en fond som investerar i företag över hela världen, en s.k. globalfond.

Om du istället vill investera skatteåterbäringen i aktier väljer du ut de aktier som du tror kommer att gå bra på lång sikt. Som vi nämner ovan så betalar du en avgift, s.k. courtage, varje gång du köper eller säljer aktier. Kom ihåg att alltid kolla upp vilket courtage du måste betala och att välja en bank som erbjuder en så låg courtagekostnad som möjligt. Tänk på att börsen kan gå både upp och ner och att du inte ska investera pengar som du behöver använda inom den närmaste tiden. Historiskt sett har fonder och aktier ökat i värde men det finns enstaka perioder då börsen har sjunkit rejält. Kom därför ihåg att vara långsiktig i ditt sparande i aktier och fonder.

Lämna en kommentar