Köp begagnad bil – spara pengar

april 24, 2022
Av admin
  • Köpa begagnad bil

Det finns många effektiva sätt att spara pengar. Få är lika effektiva som att köpa begagnat. Oavsett om du skall köpa tv, dator bil eller barnvagn så kan du alltid hitta riktigt fina, ibland nästan helt nya exemplar på begagnat-marknaden. De absolut dyraste inköpen man gör är bostad och bil. Där finns stora pengar att spara. Om du gör lite research kring vad som finns på marknaden och vilka bilmärken som är mest prisvärda.

Köpa bil hos en bilhandlare

Just bilar finns det gott om på andrahandsmarknaden. Du kan köpa en begagnad bil eller så kan du köpa en bil som bilhandlaren redan har i lager. Lagerbilarna brukar bilhandlaren vilja bli av med så de brukar man kunna få för extra bra priser. Kan du dessutom tänka dig att köpa förra årets modell så finns det riktigt stora pengar att spara. Varje gång ett bilmärke, såsom till exempel Volkswagen, Skoda, Audi eller Seat släpper en ny bilmodell så rasar priserna kraftigt på föregående modell. Bilhandlarna har ofta dessa bilar i sina lager. Tillsammans med begagnade bilar i bra skick finns dessa lagerbilar tillgängliga för direkt leverans till dig som kund.

Köper du den senaste modellen kan du ibland få vänta flera månader innan du får den levererad. Köper du bil hos bilhandlare så erbjuder de alltid en garanti på bilen. Om bilen går sönder en vecka efter att du köpt bilen så kan du åka tillbaka och få felet åtgärdat av bilhandlaren. Detta gäller givetvis inte om det är du själv som orsakat felet eller skadan på grund av vårdslöshet eller oaktsamhet.

Leasing eller finansiering med lån

Bilen är som sagt sannolikt en av de största affärerna som du gör i ditt liv. Hur den skall finansieras beror mycket på vad du har för förutsättningar ekonomiskt. Har du en väldigt hög inkomst men inte sparat så mycket pengar så kan leasing vara ett alternativ. Du betalar då en fast månadskostnad för bilen. Att leasa en bil innebär att du betalar en månadshyra istället för att köpa bilen. Vanligtvis kan du köpa loss bilen till ett förmånligt pris när hyrestiden löpt ut.36 månader är en vanlig leasingperiod. I de allra flesta fall ingår service, försäkring osv i månadskostnaden när du leasar.

Du kan även välja att finansiera bilköpet med ett billån. Ett billån innebär att banken/långivaren har säkerhet (pant) i din bil. Om du inte kan betala tillbaka lånet så tar banken din bil och säljer den för ratt kunna få sina pengar tillbaka. Billån har idag en ganska låg ränta, idag runt 2,5-5 %.Du betalar då en räntekostnad och en amortering varje månad på lånet.

Service samt bilförsäkring får du betala själv om du köper bilen med billån. Det bästa är givetvis om du kan köpa bilen kontant. Det är dock inte alltid som man har sparat ihop så stora pengar, då kan billånet vara en bra lösning. Det finns ett alternativ som är billigare än billån. Det är om du har en bostad som du kan belåna för att köpa bilen. Har du utrymme i din bostad för att belåna den lite högre så kan du öka på ditt bolån. Räntan på bolån ligger idag vanligtvis på ca 1-2 %.Det är i princip halva priset mot ett billån.

Lämna en kommentar