Hur väljer jag rätt bokföringsprogram?

april 2, 2020
Av admin

I samarbete med bästbokföringsprogram.se

En av de viktigaste sakerna i ett företag är att hålla ordning på ekonomin. Det är inte alltid det lättaste, framförallt om du precis har startat ditt företag och inte har någon tidigare erfarenhet. Bokföringen är något du måste göra oavsett om du vill eller inte. Det går självklart alldeles utmärkt att göra bokföringen manuellt med papper och penna eller till exempel med ett program som Excel, men det finns bättre lösningar därute. Du kan använda dig av ett bokföringsprogram som är specialiserat på att ta hand om din bokföring.

Vad är ett bokföringsprogram?

Ett bokföringsprogram är, precis som namnet alluderar till, ett program som är till för att underlätta ett företags bokföring. Ett sådant program kan sammanfatta all data och på så sätt hjälpa företaget att veta hur det ligger till ekonomiskt. Det finns en uppsjö av olika program att välja mellan och alla fungerar på lite olika sätt trots att de ämnar göra samma sak. Det är bra att testa några olika program för att se vad som passar just dig och ditt företag.

Varför behöver jag ett bokföringsprogram?

Ett bokföringsprogram är bra. Framförallt kan det vara en jättestor fördel för dig som egenföretagare att använda ett bokföringsprogram. Tiden är knapp när man är ensam anställd i ett företag och för att få den att räcka till gäller det att använda sig av alla möjliga knep. Att låta programmet göra några av de tunga lyften åt dig kan då vara utmärkt för att spara lite tid. Men även för stora företag, där ekonomin kan komma att bli mer komplicerad ju mer bolaget växer, är det vitalt att hålla reda på alla siffror.

Vad ska jag leta efter när jag väljer bokföringsprogram?

En viktig faktor när du väljer vilket bokföringsprogram du ska använda för din ekonomi är priset. Det finns vissa som marknadsför sig som gratis bokföringsprogram, till exempel Bokio, men där det för vissa avancerade tjänster och support kostar pengar. Programvaran, som finns online, betalar du inget för och så länge du gör allt själv tillkommer inga kostnader. Ett annat alternativ är Visma, som till skillnad från Bokio inte är gratis.

Fördelar och nackdelar med Bokio
+ Det är gratis så länge du gör allt själv
+ Det uppdateras kontinuerligt och får nya funktioner
+ Enkelt att använda och bra support
– Saknar i dagsläget vissa funktioner som till exempel bankkoppling, elektronisk momsrapport och tidrapportering
– Mobilappen är väldigt begränsad än så länge

Fördelar och nackdelar med Visma
+ Har en hel uppsjö av funktioner och tjänster, fler än många konkurrenter
+ Är ett stort företag som har funnits länge
+ En bra och erfaren support
– Det kostar pengar men med möjlighet att prova på gratis
– Med fler funktioner kommer också en ökad komplexitet

Lämna en kommentar