Hitta rätt kontokredit för dig eller ditt företag

maj 24, 2021
Av admin

En kontokredit fungerar som en blandning mellan ett kreditkort och ett lån och kan användas för att täcka större utgifter och för att erbjuda extra ekonomisk säkerhet till den ansökande. Därmed kan en kontokredit vara en stor tillgång för privatpersoner men kanske framför allt för företag.

Däremot vet vi att det fortfarande råder ganska mycket oklarheter om kontokrediter och hur de fungerar. Därför har vi dedikerat följande guide till att få rätsida på kontokrediter och hur man ansöker om dem samt för att dela tips på hur du väljer rätt kontokredit för ditt behov.

Vad är en kontokredit?

Låt oss börja från början och förklara vad konceptet kontokredit egentligen innebär. En kontokredit, också kallad ett kreditkonto, är ett lånebelopp som betalas ut likt en kredit. Skillnaden är att krediten är begränsad till det belopp du får utbetalt vilket innebär att pengarna är slut när du spenderat dem precis som ett vanligt lån.

En av fördelarna med detta är att du själv har full kontroll på hur du spenderar pengarna och du kan flytta pengarna precis som du vill mellan olika bankkonton. Tänk dock på att beloppet – precis som alla andra lån och krediter – ska betalas tillbaka i fullo + ränta.

Det är på grund av dessa karaktärsdrag som man brukar beskriva kontokrediter som en blandning mellan kredit och lån.

Vad använder man företag kontokrediter för?

Den absolut främsta fördelen med kontokrediter för företag är att du kan använda beloppet som du vill och känner för. Inom företagsvärlden är det exempelvis vanligt att man ansöker om en kontokredit för att täcka oväntade eller planerade utgifter som man saknar kapital till.

Du kanske måste beställa in ett parti varor från en återförsäljare men saknar pengarna som behövs till inköpet, eller så har du nyss bytt lokaler och måste betala dubbelhyra ett par månader. Somliga väljer också att ansöka om kontokredit som en ekonomisk säkerhet i fall det skulle behöva, alltså utan en exakt plan på vad pengarna ska användas till.

Privat kontokredit

För privatpersoner fungerar kontokrediter precis likadant, däremot skiljer sig användningsområdena ganska mycket. Privatpersoner ansöker nämligen främst för kontokrediter för att täcka större utgifter, däribland renoveringar, bilköp och kontantinsatser för större lån.

Hitta bästa kontokrediten

Det problem som många ställs inför när det är dags att ansöka om en kontokredit är att det kan vara svårt att veta vilken av alla kreditgivare man ska använda sig av. Saken blir givetvis värre med tanke på att det är ett stort ekonomiskt beslut att ta ett lån och konsekvenserna kan bli omfattande om gör fel.

Därför rekommenderar vi alltid att du granskar marknaden ordentligt och gärna att du använder en tredje part som låter dig jämföra kontokrediter online för att försäkra dig om att du har all information du behöver för att ta ett välgrundat beslut.

Det råder ingen brist på seriösa lån- och kreditgivare i Sverige. Din uppgift är att hitta den som erbjuder bäst villkor för dina förutsättningar.

Lämna en kommentar