Fiber eller mobilt bredband?

december 28, 2020
by admin

I samarbete med passagen.se

När du väljer vilken typ av internettjänst du ska ha så finns det några olika faktorer att tänka på. Det hänger på vad dina behov är, hur många ni är i hushållet som använder det, hur ”tunga” aktiviteter ni gör o.s.v.

Fiber

Fiber är just nu den dominanta kraften på internetmarknaden. Det fungerar så att den överför information via ljus istället för elektriska signaler. Det skickas genom kiseldioxid i tunna glasledningar som man har grävt ned i marken, vilket gör att du får högre kapacitet.

Du får alltså ett snabbare internet. Och det påverkas inte av väder, och det spelar i princip ingen roll hur många ni är som använder det samtidigt eftersom de flesta aldrig kommer upp i maxkapaciteten ändå.

Om fiber inte redan finns installerat så blir det en dyr engångskostnad om du bestämmer dig för att skaffa det ändå. Det kan ligga på mellan 15 000 kr och 45 000 kr beroende på vart du bor.

Mobilt Bredband

Även om det mobila bredbandet inte är lika kraftfullt som fiber så finns det vissa fördelar med det. Det är till exempel mer flexibelt då du kan ta med det när du ska ut och resa. Dock så fungerar de flesta bara i länder inom EU och EES. Det finns ett fåtal undantag som exempelvis Telenor som erbjuder fri roaming i länder som Malaysia, USA och Thailand.

En sak du kan tänka på dock när du ska ut på en tripp är ju att mobiltelefonens hastighet och surfmängd kanske räcker. Du kan nämligen koppla dator eller surfplatta till mobilens internetuppkoppling.

Mobilt bredband är oftast billigare än fiber, så det är därför viktigt att du har koll på exakt hur mycket surf och vilken hastighet du har behov av. Läs mer om bredband och telefoni för mer information om vilken hastighet du behöver om du skaffar mobilt bredband.

En sak känns ganska säker i alla fall, och det är att hastigheterna på de mobila bredbanden kan komma att bli mycket snabbare i framtiden.

Leave a Comment