Byt elavtal och spara pengar

april 15, 2020
Av admin

I samarbete med bytelbolag.se

Det finns en hel del pengar att spara på att se över samtliga avtal och försäkringar regelbundet. Det blir dock sällan så påtagligt och lönsamt som vid en flytt eller om man har blivit arbetslös. Att byta elavtal och elbolag är betydligt enklare än många tror och du kan spara en hel del pengar samtidigt som du gör ett klimatsmartare val. Här kan du läsa mer om vad du behöver veta och få användbara råd och tips på vägen mot ett nytt elavtal.

Hur byter man elbolag?

Det gäller att vara ute i god tid innan själva bytet och se till att jämföra några olika elbolags priser. Se också till att hålla koll på det elavtal du har idag. Läs på om bindningstid, automatisk förlängning och uppsägningstid. Om du bryter avtalet i förtid kan du nämligen råka ut för kostsamma straffavgifter. För att förenkla hela processen och slippa jämföra de olika elbolagen själv kan du vända dig till hemsidor som är oberoende guider och som hjälper dig att byta elbolag genom att sammanställa, jämföra och recensera olika elbolag. På detta sätt får du mer tid över att sätta dig in i ditt nuvarande avtal och planera en smidig övergång till ett billigare elbolag.

Fast eller rörligt?

Väljer du ett fast elavtal vet du exakt vad du ska betala under hela avtalstiden som vanligtvis sträcker sig från ett halvår upp till fem år. Ett rörligt elpris innebär att du behöver sätta dig in i prisutvecklingen regelbundet. Ett rörligt avtal skiftar nämligen i pris och är betydligt mer sårbart när det gäller förändringar. Ett tips är att se till att ha en kortare uppsägningstid för att snabbt kunna sätta in åtgärder om priserna stiger.

Mixat

Många glömmer bort att det finns en medelväg i form av ett så kallat mixat elavtal. Halva elförbrukningen är fast och den andra halvan är rörlig. På så sätt kan du sprida riskerna, men du får troligen inte det mest förmånliga avtalet. Du kan till exempel välja att vinterpriset är fast, men resten av året rörligt.

Det finns tusenlappar att spara varje år på att jämföra elbolag och säkra det bästa avtalet till lägsta möjliga kostnad. Pengarna du kan spara in på elen kan du istället satsa på ett långsiktigt sparande.

Lämna en kommentar