Bergvärme

maj 6, 2022
Av admin

i samarbete med vivarmer.se

När det kommer till att värma upp sitt hus finns det såklart en mängd olika tankar om vad som egentligen är bäst. Debatten har aktualiserats ytterligare med tanke på klimatförändringarna som mer eller mindre skakat världen de senaste decennierna. En stark kandidat när det kommer till detta är bergvärmen. Att ha bergvärme för att värma upp sitt hus kan vara ett sätt att ta vara på de naturliga resurser som jorden har att erbjuda, samtidigt som det ekonomiskt kan vara ett mycket bra alternativ. I den här artikeln förklarar vi lite om varför.

Hur det fungerar

Mekaniken bakom bergvärme är en aning komplicerad. Kort sagt kan man säga att man utnyttjar det varma grundvattnet till att värma kallt vatten som sedan kan avge energi och värma upp huset. Fördelen med detta blir alltså att man genom att använda bergvärme tar till vara på den värme som redan finns nere i marken för att värma upp sitt hus och att man på det sättet inte förbrukar någon typ av produkt som till exempel olja, ved eller gas. Det är alltså på många sätt ett grönt alternativ.

Ekonomiskt

Det faktum att man inte förbrukar till exempel olja eller gas för att värma upp sitt hus är såklart en stor ekonomisk fördel. Bergvärme kan därför på de platser där det funkar som bäst vara ett överlägset ekonomiskt alternativ. Många sträcker säkert då upp ett finger i luften och hävdar att installationen av denna enorma aparatur med djupa hål ned i berggrunden är ganska dyrt. Man ska dock ha med sig att man vid installation av bergvärme har rätt till ROT-avdrag. Detta gör att det definitivt är ett alternativ som man bör överväga när det kommer till uppvärmning av bostaden.

Andra typer av värmepumpar

Det finns andra typer av värmepumpar att välja på. Några exempel är:

◼️ Frånluftsvärmepump
◼️ Luft-vattenpump
◼️ Luft-luftvärmepump

Vilken värmepump som passar bäst beror på ändamålet. En luftvärmepump kostar betydligt mindre än en bergvärmepump men levererar mycket mindre värme. Dessutom kan en luftvärmepump ha svårt att arbeta med full effekt när det är väldigt kallt ute. Vilket alternativ som passar bäst avgörs alltså från fall till fall.

Lämna en kommentar