Spartips och privatekonomi

juli 26, 2022
Av admin

I denna artikel skall vi ge er läsare lite tips och råd om hur ni kan förbättra er privatekonomi. Vi går igenom hur man kan identifiera de små utgifterna varje månad som växer sig större och till sist blir till flera tusenlappar. Du kan skapa väldigt stora förändringar på lång sikt om du förändrar ditt beteende vad det gäller konsumtionen. Att sätta upp budget för sin privatekonomi är något vi sällan ser hemma i hushållen, något som leder till att drömmar aldrig blir till verklighet.

Att budgetera sin privatekonomi är inte bara något för den som oftast har slut på kontot varje månad.  Detta bör göras i varje hushåll för att kunna få en bättre inblick i ekonomin och göra det enklare för planering av kostnader såsom renoveringar, resor, oväntade utgifter, pension, inkomst bortfall vid sjukdom, kontantinsats till ny bostad eller när det gäller att trygga barnens framtid. Att planera och göra en budget för framtiden tar inte lång tid och är inte särskilt jobbigt men effekterna av planering kan leda till en stor skillnad.

Spartips som ger snabba pengar

Vi har hittat en lista på 50 spartips som jag lovar kommer ge effekt på din privatekonomi. När vi läste listan insåg vi att det finns mycket pengar att spara för vår egen del varje månad. Här kommer några av de spartips från listan:

Några spartips som vi gillade hos Advisa.se

  • Att det sker en stående överföring varje månad till ett sparkonto från lönekontot. Du kommer knappt märka att det försvinner 200-300 kr varje månad, pengar som placeras i exempelvis fonder eller aktier. Denna summan kan tyckas vara liten. Men effekten av denna med hjälp av ränta på ränta är desto roligare. Om du sparar 300 kr i månaden under 25 år tid så kommer du ha en summa på 284 238 kr. Rätt enkelt sätt om du är ung och vill trygga upp din pension.
  • Att du gör en budget över vad du kan spendera dina pengar på, och hur mycket du bör spara för att klara framtidens utgifter. Vårt tips är att plocka bort de pengar som ni avsatt spara i budgeten omgående direkt när lönen kommer in. Det ska också finnas en bra anledning ifall du behöver låna pengar från det som avsatts.
  • Att göra matlådor var också ett bra förslag på hur du kan spara pengar varje månad snabbt men dock inte enkelt. Det kräver lite jobb framför spisen men det kommer synas i plånboken. Ett litet personligt tips på denna punkten är att handla hem mat och göra matlådor för alla veckans dagar på exempelvis söndagen. Det kan bli en liten kämpig söndag men sen är veckan serverad.
  • Ha ett mål med ditt sparande tycker vi är ett mycket klokt tips som gör det hela mycket enklare. Det ger dig en anledning att säga upp dyra abonnemang på tjänster du egentligen inte behöver. Det kan också ge dig motivationen att ställa dig framför spisen och fixa de där matlådorna. Din målsättning med sparandet skulle kunna vara en kontantinsats till den nya lägenheten eller kanske drömresan till USA.

Vi hoppas du blev inspirerad av dessa spartips. Vi hoppas också att du känner dig motiverad att börja spara pengar själv genom att skära ner på onödiga kostnader.

Spara pengar på lägre räntor

Det finns hemsidor och företag som arbetar med att hjälpa folk till en bättre privatekonomi genom att hjälpa människor att spara pengar på sina lån. Genom att jämföra olika långivare kan man sänka sina räntekostnader och därmed få en bättre privatekonomi.

Om du har kreditkortsskulder, avbetalningar och andra skulder som ej ligger som skuldsaldo hos kronofogden finns det en chans att samla alla skulder till ett lån och på så sätt minska dina månadskostnader i form av minskad räntekostnad.

När du har allvarliga problem med din privatekonomi

De tips som vi gav ovanför kan hjälpa alla till en bättre privatekonomi. Men vad kan man göra ifall ens problem är mer komplicerade att lösa. Det finns många som har ångest över sin ekonomi, och inte ens öppnar sina räkningar när dem kommer. Detta uppkommer när man tappat kontrollen helt över sina inkomster och utgifter. Det kan vara lätt att säga till en person med shoppingberoende att bara sluta handla och börja sköta sin ekonomi. I dessa fall finns det ofta anledningar till varför personen blivit shoppingberoende, och rådgivning med terapeut bör göras för att kunna gå vidare med problemet och finna lösningar till hur man ska vända på problemet.

Lämna en kommentar