Vad är ett samlingslån?

juli 25, 2022
Av admin

Ett samlingslån är ett lån (privatlån / blancolån) som användas för att samla ihop många dyra smålån och krediter till ett enda lån. Man kan då få bättre räntevillkor och lägre avgifter totalt sett, plus att det blir lättare att hålla koll på lånesituationen.

Samlingslån används ofta av de som har hamnat i en ekonomisk knipa, men de kan även med fördel användas om man helt enkelt vill ha en mer förmånlig lånesituation. Den här typen av lån kan även kallas för omstartslån, nystartslån, saneringslån, eller skuldfinanisering.

Det finns ingen garanti att man ska få bättre lånevillkor och kostnader med ett samlingslån, men sannolikheten är väldigt stor att man får det. Pengarna som man sparar in tack vare lägre kostnader kan man sedan använda för att göra extra amorteringar på samlingslånet, så att man får ännu lägre räntekostnader och snabbare kan bli skuldfri.

Samlingslån kan vara väldigt användbara för att komma ur en svår ekonomisk knipa med många lån. Men man bör samtidigt vara försiktig med hur man använder pengarna och den här bra möjligheten. Man för exempelvis inte ta ett samlingslån för att få en lägre kostnad så att man ska kunna konsumera ännu mer.

Det vanligaste maxbeloppet för ett samlingslån är 600 000 kronor, men detta kan variera mellan olika långivare. Och det finns inte någon begränsning på hur många olika lån man kan samla ihop, utan det är snarare lånebeloppet och ens kreditvärdighet de kollar på.

Vilken ränta är det på samlingslån?

Räntan för samlingslån kan variera stort mellan olika personer. Den är dock vanligtvis från 2,95%, och sätts individuellt för varje person efter att det har skett en kreditprövning. En vanlig återbetalningstid för samlingslån är omkring 2 till 15 år.

En av de faktorer som påverkar vilken ränta man får är om man lånar med eller utan säkerhet. Man kan t.ex. ta ett lån med bilen som säkerhet, vilket innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet så tar långivaren bilen och får det värdet som kompensation för att du inte kan betala.

Det går i vissa fall att använda ett eventuellt bolån som ett samlingslån, och då används alltså bostaden som säkerhet för lånet. Den här lösningen tenderar att ge väldigt bra lånevillkor och låg ränta jämfört med andra alternativ.

Några andra faktorer som påverkar vilken ränta man får på sitt samlingslån är hur mycket man lånar och hur lång återbetalningstid man väljer. Vanligtvis är det så att högre lånebelopp ger lägre ränta, men man ska dock aldrig låna mer än vad man faktiskt behöver. En längre amorteringstid innebär oftast lägre ränta.

Fördelar med samlingslån

Det finns flera fördelar med att ta ett samlingslån. Man får t.ex. en lägre ränta och månadskostnad, så att man kan göra andra roligare saker för sina pengar än att betala tillbaka på sina lån. Detta gör även att man har möjlighet att bli skuldfri snabbare och att man därmed kan förbättra sin kreditvärdighet med tiden. Dessutom kan ett samlingslån ge en bättre överblick över lånesituationen och därmed även enklare hantering av den totala skulden.

Nackdelar med samlingslån

Det finns inga nackdelar med samlingslån om det används på rätt sätt. Om du däremot väljer att ta ett samlingslån för att kunna konsumera och låna ännu mer så är det såklart inte en bra och hållbar lösning för din privatekonomi. Samlingslån är snarare ett av de absolut mest effektiva sätten som finns när det gäller att få ner lånekostnaderna.

Hur tar man ett samlingslån?

Det bästa och smidigaste alternativet är vanligtvis att använda en låneförmedlare eller jämförelsetjänst som hjälper dig att hitta det mest förmånliga alternativet. Går du via en låneförmedlare tas det dessutom endast en kreditupplysning, vilket är väldigt positivt då det inte försämrar kreditvärdigheten.

Vi rekommenderar dig att du kollar på mycket på den effektiva räntan då den även inkluderar andra avgifter än lånets ränta. Det kan t.ex. vara uppläggnings- och administrationsavgifter som på sikt blir en stor kostnad kopplad till lånet.

Är du redo att börja jämföra långivare så kan vi tipsa om att du börjar med att räkna ut din totala skuld så att du vet hur mycket du behöver låna för att samla ihop alla dina lån. När du förhoppningvis har blivit beviljat ett samlingslån kommer du kunna betala av skulderna och få en lägre ränta framöver.

Vilka anledningar finns det till avslag på låneansökan?

Generellt sett är kraven något lägre hos andra aktörer än storbankerna, och speciellt när det gäller samlingslån och andra typer av krediter – men detta innebär inte att vem som helst kan få låna pengar utan det finns såklart även krav där med.

De vanligaste skälen till varför man kan få avslag på sin låneansökan är för att man har en för låg inkomst, alldeles för många kreditupplsyningar, betalningsanmärkningar, aktivt skuldsaldo hos Kronofogden, och skulder som överstiger ens inkomster.

I vissa fall kan du säkerligen få ett erbjudande trots att du t.ex. har en för låg inkomst eller för många kreditupplysningar, men troligtvis kommer du då få en högre ränta som gör att du inte tjänar något på det. Det kan dock ändå vara en bra idé att samla lånen även om kostnaden inte minskar så mycket, och det beror på att kreditvärdigheten på sikt förbättras när man har färre antal lån. En bättre kreditvärdighet leder i sin tur till bättre lånevillkor.

Samlingslån trots betalningsanmärkningar?

Det finns långivare som erbjuder samlingslån trots att man har betalningsanmärkningar, men har man anmärkningar leder det vanligtvis till att man får högre ränta och överlag sämre lånevillkor eftersom man bedöms vara en högre risk för långivaren.

Vill du kunna få ett samlingslån trots att du har betalningsanmärkningar behöver du se till att skulden du har hos Kronofogden är betald. Du kan därmed inte har något aktivt skuldsaldo för att få lånet beviljat.

När man har en betalningsanmärkningar tar den en djupare titt på hela din ekonomiska situation och bestämmer utifrån det om du kan beviljas ett lån. Man kan öka chanserna att få lånet beviljat genom att ha med en eller flera medsökande på lånet.

Vad göra efter att man fått ett samlingslån?

Har du beviljats ett samlingslån för dina dyra krediter så att du därmed kan samla dina lån ökar dina chanser att snabbt kunna förbättra din privatekonomi. Vi tänkte nu ge ett par tips som vill slå ett slag för om du har fått ett samlingslån som gör att du fått bättre marginaler.

Starta ett sparkonto

Om du inte har något buffertsparande sedan tidigare så är det hög tid att starta ett sådant nu. En buffert kan du använda till oförutsedda utgifter (t.ex. att bilen brakar ihop eller att kylskåpet går sönder).

Välj ett sparkonto där du lätt och snabbt kan komma åt pengarna, och försök även hitta alternativ där du kan få en liten ränta för pengarna. Även om du inte kan spara så mycket till en början så är det alltid bättre än inget.

Börja spara i aktier och/eller fonder

Aktie- och fondsparande är ett jättebra sätt att långsiktigt bygga upp en bättre privatekonomi och förbättra ens ekonomiska förutsättningar. Det är väldigt lätt att komma igång, och numera kostar det i princip inget att starta upp ett bra sparande.

Vi rekommenderar att du läser både vår stora aktieguide, men även den stora fondguiden som vi har skrivit och publicerat här på sajten. Dessa kommer hjälpa dig att komma igång och starta ett framgångsrikt sparande i aktier och fonder.

Amortera mer på lånet

När du har mer pengar över i plånboken kan du även använda dessa för att amortera lånet ytterligare.

Detta kan vara en väldigt bra idé eftersom det sänker dina räntekostnader ytterligare, vilket då leder till att du får ännu mer pengar över. Det blir alltså en positiv utveckling av att sänka lånebeloppet över tid.

Dra inte på dig nya skulder och kreditupplysningar

Detta är kanske självklart för vissa, men det kan ändå vara bra att nämna. Se till att du minimerar all onödig shopping, undvik att välja avbetalning, ta inte dyra lån, och dra inte på dig onödiga kreditupplysningar.

Lämna en kommentar