Överlevnadsguide till fattiglappar

augusti 6, 2019
Av admin

Låt dig inte vilseledas av clickbait-rubriken – till skillnad från de flesta texter du kommer att läsa på temat så håller den här faktiskt vad den lovar. Varför? Jo, helt enkelt eftersom undertecknad har både professionella och privata erfarenheter av de teman som vi nu ska kika närmare på.

Först och främst ska vi reda ut en beklagligt vanlig missuppfattning om sparande. Nämligen att det skulle vara någonting tråkigt. Så kan du givetvis känna inför själva gärningen att rent fysiskt säkerställa att du antingen sätter undan pengar på ett sparkonto eller ser till att du har ett löpande autogiro till ditt investeringssparkonto. Tyvärr missar många att ta en viktig aspekt i beaktande när de pratar om sparande som något tråkigt – nämligen att det som är tråkigt för dig och mig här och nu idag, de facto bara om några månader eller något år, istället kan ses som en luxuös ynnest. Det gäller att skilja noga på vad som handlar om dåliga beteendevanor, ”nej, jag kan inte spara”, och vad som istället handlar om faktiska ekonomiska realiteter för människor som råkat ut för olyckliga livsomständigheter. Möjligheten att spara borde ses som en ynnest – inte ett tråkigt måste.

Allmänna (men ack så användbara!) spartips

  • Undvik småinköp på daglig basis – planera och gör en ordentlig veckohandling istället
  • Skapa naturliga ”farthinder” för din egen konsumtion. Ha t.ex. aldrig mer pengar än du behöver just idag på ditt kontokort. Förvisso går det snabbt idag att föra över via mobilappen, men du bygger ändå in en viss fördröjningseffekt mellan impuls och handling!
  • Sänk dina månatliga kostnader så mycket du kan

Spara för att investera

  • Bygg först upp den basbuffert som du behöver för livets olika eventualiteter: du kan t.ex. sätta som mål att ha din buffert uppbyggd på ett antal olika konton. Kanske sover du lite lugnare på natten om du vet att du har en hushållsbuffert på 40 000 kronor ifall något börjar brinna eller att tvättmaskinen går sönder.
  • Bortsett från en renodlad hushållsbuffert bör du även sträva efter att bygga upp ett ”fuck off-kapital”. Den här bufferten är viktigare än vad många förstår – det här är din kassabas som du går till när du sagt upp dig för att satsa på att driva eget; det är ditt kassaflöde den dagen du blir sjuk och bråkar med myndigheterna om din sjukersättning och inte vet hur du ska betala hyran, det är pengarna som säkerställer att du kan upprätthålla en dräglig levnadsstandard när det svajar i dina levnadsförhållanden. Rekommenderad storlek på denna buffert bör vara 1-2 årslöner.

Spara – när krisen redan är ett faktum

Hur i hela fridens namn ska du kunna spara när krisen redan är ett faktum då? I princip är det givetvis omöjligt, men det finns ändå små knep du kan ta till. Exempelvis:

  • Se över din boendesituation – kan du få ner kostnaden genom tillfällig lösning? Bo med en kompis, bo hemma ett tag hos dina föräldrar?
  • Gör pressade marginaler till en tävling för dig själv, svälj stoltheten och ring runt till de företag du är kund hos och kolla om de kan sänka dina löpande kostnader
  • Om du måste låna – undvik sms-lån! Gör ordentlig research och försök hitta ett lån med rimlig ränta
  • Hjälp med konsumtionsbehoven och införskaffning av sådant du ändå behöver trots att ekonomin krisar, hittar du t.ex. via smarta (och miljövänliga) appar som bortskänkes.se eller bjussa.se

Lämna en kommentar