Låna pengar för att renovera bostaden

juni 8, 2020
Av admin

Behöver du renovera hemma men saknar kapital till materialet och arbetet? Då finns det olika möjligheter till hur du kan finansiera din renovering. I vissa fall kan du välja att utöka ditt bolån för att renovera, men kraven är oftast höga. Din bostads marknadsvärde ska till exempel vara högre än 85 % av ditt nuvarande bostadslån. Därför väljer många det näst vanligaste alternativet, vilket är att ta ett blancolån. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet och kontantinsats och när det används till renovering brukar det ofta kallas för renoveringslån.

Hur mycket ska du låna till renovering?

När du ska ta ett blancolån för att låna till renovering är det klokt att inte ta ett väldigt stort lån. Belopp under 100 000 är helt okej, men om du lånar mer än så kan det vara olönsamt. Vanligtvis ökar värdet på din fastighet när du renoverar, det kan öka mer eller mindre beroende på vilken typ av renovering du genomför. Det är viktigt att du hittar ett lån med bra ränta för att undvika en alltför hög kostnad för lånet, till exempel genom att jämföra lån.

Fördelarna med att blancolåna för att renovera

Det finns många fördelar med att låna pengar till att renovera. För det första kanske du inte hade haft möjlighet att renovera utan ett lån och därför är det bra att möjligheten finns. En renovering kan bidra till mycket bra i ditt hem. Om du till exempel byter fönster eller tilläggsisolerar kan du minska dina värmekostnader under den kyliga delen av året. När du renoverar köket kan du välja vitvaror med låg energiklassning, vilket också kan bespara dig pengar, samtidigt som det är bättre för miljön.

Olika typer av renovering som höjer fastighetens värde

Att renovera badrummet är någonting som kan höja värdet på din fastighet rejält. Ett nyrenoverat badrum är dessutom mycket trevligare att vistas i och du kan välja precis vilken design du önskar. Kanske är det dags för en jacuzzi? Även målning och tapetsering, eller nya golv, kan höja värdet. När du renoverar badrummet kan du passa på att dra nya avloppsrör, någonting som också påverkar fastighetens värde. Om värdet ökar efter renoveringen kan du dessutom utöka ditt bolån och lösa blancolånet i förtid, vilket du också kommer att tjäna pengar på.

Finns det nackdelar med att låna till renovering?

Att låna pengar till renoveringen innebär en ökad månadskostnad, speciellt om du tar ett blancolån. De har högre ränta än bolånen, så det gäller att välja ett lån med fördelaktig ränta. Dock kan du som sagt höja värdet på din bostad, vilket i sin tur kan leda till att du kan lösa blancolånet genom att utöka ditt bolån. Det är därför inte alltid en nackdel i längden, såvida du inte lånar för mycket pengar. Lån under 100 000 kronor kan löna sig, men inte större lån än så.

Jämför lån till din renovering

Det allra bästa när du ska ta ett renoveringslån är att jämföra olika blancolån. Genom att göra det kan du hitta det mest fördelaktiga lånet för just dig. Vid en lånejämförelse kämpar de olika långivarna om att få dig som kund genom att erbjuda dig så låg ränta de bara kan utifrån din kreditvärdighet. Dessutom tas endast en upplysning vid användning av låneförmedlare, vilket gör att det inte påverkar din kreditvärdighet på samma sätt som om du skulle ansöka om lån på flera olika ställen. Lånejämförelser är alltså ett fördelaktigt alternativ.

Därför är det bra att låna till renovering

Det är alltid bra med förnyelse och många gånger höjer det standarden på ditt boende. Kanske har du gamla fönster som drar och gör det kallt om vintrarna, då kan nya fönster göra under för ditt mående och din värmeräkning. Om du renoverar köket kan du välja kyl och spis som inte drar så mycket el, vilket också är fördelaktigt. Att renoveringen sedan höjer värdet på din fastighet är inte illa heller. Även om du inte planerar att sälja är det bra med ett högt marknadsvärde på bostaden.

När du tar ett blancolån för att renovera kan det leda till ett ökat marknadsvärde så att du sedan kan ta ett bolån för att lösa blancolånet. Låna dock inte mer än 100 000 för att det ska vara värt det. Att låna till renovering är någonting som många gör, då det inte är vanligt att ha kapital nog att genomföra en renovering annars. Vi ska må bra i våra hem och med förnyelse kan vi trivas bättre, samtidigt som värdet ökar på huset. Med ett renoveringslån får du möjligheter du inte tidigare hade.

Lämna en kommentar