Kostnad för begravning

mars 5, 2020
Av admin
  • Kostnad för en begravning - pris

Det är mycket att tänka på när man anordnar en begravning. Det är många saker som måste anordnas och det är lätt att kostnaderna drar iväg. Den slutgiltiga kostnaden beror på flera olika faktorer och ceremonins omfattning. Här kan du läsa mer om de vanligaste kostnaderna i samband med begravningar.

Ceremonin

Begravningsceremonin är stunden då de anhöriga tar ett sista farväl av den avlidna. Det är viktigt att denna stund är vacker och respektfull. Det finns många faktorer som påverkar ceremonins kostnad, bland annat kistan, blommorna och musiken. Övriga kostnader kan exempelvis vara begravningsprogram och annan dekoration. Hos begravo.se kan du se exempel på hur mycket en begravning kostar samt annan viktig information relaterad till begravningar. Snittkostnaden är cirka 27.000 kronor för en begravning i Sverige, men det finns många exempel som är både billigare och dyrare. Denna siffra tar inte hänsyn till eventuella kostnader som dödsannons, gravsten och juridiska kostnader som kan uppstå vid ett dödsfall.

Det kan även vara bra att veta att alla som är folkbokförda i Sverige betalar begravningsavgift till Skatteverket. I den avgiften ingår bland annat ceremonilokal, kremering av kroppen och transport av kistan från kyrkan till begravningsplats eller krematorium. En församlingspräst ersätts genom kyrkoavgiften. Vill man ha en borgerlig officiant istället för församlingspräst bör man räkna med cirka 3000 kronor.

Kistan

Kistan är en av de stora kostnaderna. Det är krav att ha kista på samtliga begravningsceremonier i Sverige. Dock kan jordsättningen ske i urna, vilket drar ned den totala kostnaden. Man får räkna med att en kista vanligtvis kostar från 4000 kronor och uppåt. En urna kostar från cirka 800 kronor och uppåt. Det kostar dessutom omkring 1000 kronor för omhändertagningen av den avlidna och nedläggningen i kistan.

Musik

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan betalar en kyrkoavgift, den så kallade kyrkoskatten. Denna avgift täcker bland annat kyrkomusiker för musik i kyrkan och i kapellet. Levande musik är viktigt för stämningen under ceremonin och många väljer att betala för extra musikarrangemang utöver kyrkomusikern. Det kan exempelvis vara en sångare, en kör eller annan form av levande musik. Kostnaderna för musik under ceremonin varierar beroende på omfattningen, men många familjer anser att detta moment är väldigt viktigt i ceremonin och därför värt att betala mer för.

Blommor

Blomsterarrangemang och övriga dekorationer förhöjer stämningen, men det kan även bli en stor utgiftspost. Blommor på kistan kostar från 350 kronor och övrig kistdekoration kostar från 1500 kronor. Kransar kostar från 1500 kronor och uppåt.

Minnesstund efter ceremonin

Efter begravningsceremonin är det vanligt att ha en mottagning eller minnesstundsservering. Detta kan ske i kyrkans församlingslokal, i någon närståendes hem eller på ett kafé i närheten. Kostnaden för denna mottagning beror på vad som serveras och hur många gäster. Det är vanligt att servera en buffé med smörgåstårta och pajer samt kaffe och kaka. Man bör räkna med att det kostar åtminstone 200 kronor per kuvert.

Gravsten

Gravstenen är en annan stor utgift och priset för denna beror på typ av sten och gravyr. Räkna med minst 10 000 kronor för en gravsten. Om den avlidna personen sprids över en minneslund behövs ingen gravsten.

Övriga kostnader

Ovanstående kostnader är de som utgör majoriteten i samband med en begravning. Övriga kostnader som kan tillkomma är transporter, dödsannons i tidningen och begravningsbyråns arbetskostnad. En begravningsbil från bårhus till bisättningslokal kostar cirka 2000 kronor. En dödsannons i tidningen kostar cirka 3000-6000 kronor. Arbetskostnaden för begravningsbyrån är vanligtvis 5000-10 000 kronor.

Lämna en kommentar