Handla med aktier – så går det till

juli 4, 2018
Av admin
  • handla med aktier

Aktier har historiskt sett varit ett av de absolut bästa investeringsalternativen om man vill ha bra avkastning. Funderar man på att börja handla med aktier krävs det att man känner till hur handeln fungerar. Här kommer några tips och råd på vad man ska tänka på vid aktiehandel.

Kunskap, långsiktighet och strategi

Med de rätta kunskaperna och de rätta strategierna är handel med aktier något som kan bli väldigt framgångsrikt, men det gäller som sagt att veta vad man gör annars kan det lätt gå åt pipan.
Ett av de främsta råden när man handlar med aktier är att tänka långsiktigt och inte tro att man ska bli miljonär över en natt. Låt säga att man kontinuerligt sparar 1 000 kronor i månaden och har en årlig avkastning på ca 8 procent, vilket om ser tillbaka på hur börsen utvecklats historiskt är fullt rimligt. På 20-30 år kommer man med största sannolikhet att ha ett riktigt bra sparkapital.

Förutom att tänka långsiktigt är det även viktigt att man sprider riskerna och inte satsar alla pengar på en och samma aktie. Ett bra tips är att satsa på bolag i olika branscher med olika förutsättningar. Det kan också bra att satsa på bolag med bra utdelning. Något som också är viktigt är att ha is i magen och behålla vinnaraktierna, även om det kanske är lockande att sälja om de går bra. Sist, men inte minst, ska man förstås endast satsa pengar som man har råd att förlora så man inte äventyrar sin ekonomi.

Framtidsbranscherna

Vilka branscher ska man då satsa på?
Med tanke på att digitaliseringen av i princip hela samhället lär pågå ett bra tag till anser ledande experter att olika IT-konsulter som HiQ och Knowit kan vara väl värda att satsa på eftersom det troligtvis är dessa som kommer sköta en stor del av företagens digitaliseringsprocess. En bransch som just nu är en av de med allra starkast tillväxt och som spås växa ytterligare är spelbranschen i form av olika spelbolag, men även underleverantörer som producerar olika former av mjukvara och liknande.

Se utanför Sverige

Ett annat bra tips vad gäller investeringar kan vara att titta utanför Sverige då det runt om i världen finns flera regioner som spås ha en bra tillväxt under de närmaste åren. Enklast är att investera i olika fonder som inriktar sig på en specifik region.

En av de regioner som många anser vara lite extra intressant är Sydafrika, som haft en bra tillväxt sedan landet fick en ny reforminriktad president i form av Cyril Ramaphosa.
Andra utländska marknader som också kan vara värda att satsa på är bland annat den polska där Warszawa-börsen haft ett uppsving på senaste tiden. Även asiatiska länder som Japan, Hong Kong och Singapore spås också en bra utveckling den närmaste framtiden.

Lämna en kommentar