Bygga altan – En avdragsgill investering

september 7, 2020
Av admin
 • Bygga altan

En välbyggd och smart planerad altan blir ett extra rum utomhus. Den jämna ytan skapar en plats där det är lätt att umgås. Ställ ut bord, stolar, hammock, grill och annat som behövs för måltider och mys alldeles vid huset. Om du ska bygga altan är det viktigt att tänka igenom hur den ska användas och givetvis också hur det fungerar med bygglov.

Bygglov för att bygga en altan

Grundregeln gör gällande att en altan som har marknivå inte kräver något bygglov. Du kan alltså lägga ut en träaltan över hela din tomt om du vill. Så länge som den inte bryter mot regeln om marknivå är det inga problem.

Kruxet ligger i att marknivå bedöms lite olika från kommun till kommun. Vissa kommuner godkänner upp till 1,2 meter hög altan utan bygglov. Vissa mindre. Innan du beställer material och tar ledigt för att bygga altanen bör du kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller.

Några saker som kan indikera att du behöver bygglov för altan är:

 • Utrymmet under trädäcket ska användas på olika sätt till exempel till förvaring.
 • Altanen kan komma att betraktas som ett byggnadsverk.
 • Altanen förändrar förhållandet till grannarna. Till exempel på så vis att du plötsligt ser in på deras tomt och i deras hus mer än tidigare.

Om du inte är säker på vad som gäller för ditt altanbygge är det alltid klokast att ringa eller mejla Byggnadsnämnden där du bor. Då slipper du riva senare på grund av osämja med grannar som till sist får rätt.

En altan med staket eller insynsskydd

Det är ganska vanligt att vilja omge altanen med någon form av staket eller insynsskydd. Det här kan ju också vara något som fungerar som vindskydd. Inte mindre viktigt då du ska grilla en sommarkväll då det blåser på.

Så länge som din altan befinner sig inom 3,6 meters avstånd från ditt hus kan du bygga ett staket eller en mur omkring altanen utan att begära bygglov för detta. Du kan också bygga ett skärmtak över altanen när den befinner sig inom detta avstånd.

Tänk dock på att en altan som ligger 4,5 meter eller mindre från tomtgränsen inte kan förbättras med staket och tak utan grannarnas godkännande. Du måste få ett skriftligt medgivande och om grannarna flyttar är det viktigt att du ber om samma medgivande från de nya grannarna.

Du hittar billiga och högkvalitativa byggvaror hos Byggmax.se

Ett bra val av trall till altanen

När alla frågor om placering, bygglov för altan och för staket eller mur är lösta är det viktigt att fundera lite på virket för trätrallen som utgör altanens golv. Trallen får betydelse i fler avseenden.

Valet styrs av saker som:

 • Pris
 • Hållbarhet
 • Hur virket ska skötas
 • Stil och utseende
 • Miljövänlighet

Den sista punkten kan innebära att du inte vill ha en trall av prisvärt tryckimpregnerad trall för din altan. Den här typen av virke innefattar kemikalier som du kanske vill undvika.

Möjligt virke för trallen är:

 • Obehandlad furu
 • Ek
 • Lärk
 • Regnskogsträ
 • Bambukomposit
 • Komposittrall av plats och träfiber

Se noga på fördelar och nackdelar med de olika typerna av trall och välj den som kommer att passa din budget och ditt hus allra bäst.

Fynda virket till altanen hos Byggmax.se som alltid erbjuder bra kvalitet till riktigt låga priser.

Glöm inte skruvarna!

Du lägger ner en massa tid och pengar på rätt virke för att sedan inse att du missade att välja rätt skruvar när rosten skapar små bruna ringar över hela trädäcket. Det här kan du undvika genom att säkra dig om att bygga altan med rostfri skruv. Beroende på det träslag som du bygger med kan det vara extra viktigt med hög nivå på rostskydd i skruven.

En mysig altan har god belysning

Belysningen är också ett moment som du bör tänka igenom när du planerar bygget av din altan. Du kanske vill lägga in spotlights som en del av trädäcket. Det kan se riktigt fint ut under sommarkvällar.

Se på olika typer av altanbelysning som kan integreras i och omkring altanen. Kanske finns det ett träd som kan fungera som armatur. Du kan också välja pollare som du placerar ut runtom altanen och i trädgården.

Tänk på att anlita fackman för installation för att den ska bli korrekt och säker. Du bör också fundera på var du vill ha lampknappar. Ett tips är att placera dessa inomhus. När du ändå ordnar med belysning kan du passa på att dra ut el och få utomhusuttag på altanen.

Kika in Byggmax.se, där kan du beställa allt virke och få det hemlevererat till din dörr om du önskar.

Lämna en kommentar