Att tänka på som kattägare

september 3, 2020
Av admin
  • Kattförsäkring

I samarbete med Kattförsakring.se

En katt är ett väldigt bra husdjur. De behöver inte rastas som hundar, de är mer självständiga, men kan samtidigt bli precis hur trogna sin ägare som helst. Men vad är bra att tänka på när man skaffar en katt och hur kan man sysselsätta den?

Bra att tänka på innan du skaffar katten

Redan innan du skaffar en katt bör du se till så att du har tid och möjlighet att ta hand om den. En katt som ska sitta ensam i en lägenhet hela dagarna kommer inte att ha det så roligt. Du bör också se till att du har ekonomi för att sköta katten. Du ska kunna betala för foder, leksaker, veterinär och en hel del annat.

Tänk också på att hela familjen måste vara överens om att skaffa katt. I regel blir det inte roligt om någon eller några är helt emot kattägandet och inte vill hjälpa till alls.

Försäkra katten

En av de absolut viktigaste sakerna du bör tänka på när du får hem din katt är att skaffa en bra kattförsäkring till den. Oavsett om din katt är en innekatt eller en utekatt kan den skada sig eller bli sjuk så att den behöver veterinärvård. Olika behandlingar och operationer kan kosta flera tusen kronor och för att minska sin egen del av den kostnaden är försäkringen nödvändig. Många försäkringar kostar omkring hundra kronor i månaden och med dem får man ersättning direkt om katten skadas eller insjuknar. I de allra flesta fall behöver man bara betala en mindre självrisk. Om du inte har en försäkring på katten, och om du inte kan finansiera betalningen på annat sätt om katten behöver åka till veterinären kan du behöva ta det tunga beslutet att avliva katten.

Sysselsätt din katt

När katten väl har kommit hem och allt är bra kan du börja fundera på hur du kan sysselsätta den. Många katter gillar leksaker och klarar sig bra med dem. Men katten gillar när du leker med den och klappar den. Många katter behöver också borstas och det kan vara klokt att träna den på olika saker.

Lämna en kommentar