Skattereduktion för laddbox – så fungerar det

april 4, 2023
Av admin
  • Skattereduktion på laddningsbox

När du installerar en laddningsbox i ditt hem har du rätt till skattereduktion. Men hur fungerar den egentligen, och hur mycket skattereduktion får du?

Svar på dessa frågor och fler får du precis nu.

Vad är skattereduktion för laddboxar?

Skattereduktion för laddboxar är en skattelättnad som Skatteverket ger dig. Den innebär att du betalar mindre skatt för att skaffa en laddbox till ditt hem. Skattereduktionen för laddboxar kallas för grön teknik-avdrag, och ger dig en skattelättnad på 50 % för material och arbete.

Värt att veta är också att skatteavdraget för grön teknik tidigare hette ladda hemma-stödet. Skattereduktionens maxbelopp är 50 000 kr per person och år, så det finns ingen risk för att du når taket om du bara installerar en laddbox i ditt hem.

Det är också viktigt att du vet om att kostnader för material och installation måste ligga på samma faktura för att du ska kunna använda dig av grön teknik-avdraget.

Hur mycket kostar en laddbox (inklusive skattereduktionen)?

En laddbox kostar i regel mellan cirka 7 000 och 14 000 kr inklusive skattereduktionen på 50 %. De faktorer som gör att priset skiljer sig inkluderar bland annat laddboxens märke, prestanda, funktioner och vilken installatör och återförsäljare du väljer.

Vilka laddboxar som är bäst just nu får du reda på genom att exempelvis rådfråga kompisar och familj, och/eller att besöka jämförelsesidor för laddningsboxar såsom Laddningsbox.se. De har bland annat skrivit en artikel om laddboxar som är bäst i test som vi hämtat fakta från till denna artikel.

Vem administrerar skattereduktionen för laddboxar?

Det är Skatteverket som administrerar och ansvarar för skattereduktionen för laddboxar. Tidigare, när skattereduktionen hette ladda hemma-stödet var det istället Naturvårdsverket som tog hand om administrationen och ansvaret för skattereduktionen för laddboxar.

Är skattereduktionen för laddboxar samma sak som rut och rot?

Ja (nästan), skattereduktionen för laddboxar fungerar på ungefär samma sätt som rut- och rot-avdragen. Du får alltså avdraget för din laddbox direkt på fakturan, och det är alltid installationsföretagets sak att begära utbetalning från Skatteverket.

Skattereduktionen för grön teknik ges för dessa insatser

  • Installation av laddbox (50 % avdrag på arbete och material).
  • Installation av solcellssystem (20 % avdrag för arbete och material).
  • Installation av solcellsbatteri (50 % avdrag för arbete och material).

Som vi tidigare nämnt är maxbeloppet för skattereduktionen för grön teknik 50 000 kr per år och person. Det kan därför vara en bra idé att säkerställa att du inte ”når taket” för reduktionen genom att installera solceller och/eller solcellsbatteri samma år som du installerar en laddbox för din elbil.

Lämna en kommentar